Радев: Някои още ги боли, че при моите правителства не можеха да си разиграват схемите

Радев: Някои още ги боли, че при моите правителства не можеха да си разиграват схемите
Задълбочава се проблемът с функционирането на демокрацията в България и, за съжаление, този проблем идва от най-високо ниво – от българския парламент.

Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпроси.

Върховенството на основния закон е един от основните принципи, върху които се гради държавата, а начинът, по който Конституцията беше променена и брутално погазена само месец по-късно, разкрива тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и на другите институции, посочи Румен Радев.

Убеждението, че щом си на власт и имаш мнозинство в парламента, можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори и Конституцията, ни води в опасна посока, подчерта държавният глава и изрази тревогата си, че оттук нататък всяка безпринципна и паянтова сглобка може да променя и прекроява основния закон съобразно своите текущи интереси и зависимости.

Като шанс за мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството и на правовата държава, определи държавният глава наложеното от него вето върху текстове в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се възстановяват отменените с промените в Конституцията правомощия на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

Румен Радев припомни настървението, с което беше променена Конституцията именно с мотив правосъдна реформа и фокус върху ограничаването на правомощията на главния прокурор.

„Вече става все по-видно, че истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт“, подчерта държавният глава.

Някои хора още ги боли, че по времето на служебните правителства не можеха да си разиграват схемите, защото тогава не се допускаха крупни злоупотреби, каквито сме свикнали да гледаме по време на различни други правителства, заяви още президентът Радев.

„Проблемът е, че няма никакво значение кои ще бъдат министрите при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и интересите на българските граждани“, подчерта държавният глава и попита чий е министърът на вътрешните работи, след като всеки отрича да е негов. Президентът Радев призова управляващите ясно да кажат кой министър на кого е и кой носи отговорност и допълни: „Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“.

Помолен за коментар за върнатите вчера у нас над 30 мигранти Румен Радев подчерта, че правителството дължи обяснение за подписаното обвързващо споразумение, според което българската страна е длъжна да приема всеки мигрант, регистриран първо на наша територия.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси при посещението си в село Покрайна, област Видин по повод традиционното отбелязване на Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.