Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг
“От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената”, заяви президентът Румен Радев.

По думите му днес “Булгаргаз” е обявил за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то 3 вида.

“Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще – открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят решения не месец за месец, както досега”, допълни Румен Радев.

Според президента е необходимо да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено на цените на втечнения газ за тази година.

“Поздравявам правителството за сключения вчера договор с “Газтрейд” за гарантиране на един милиард кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис.

Продължават усилията за решаване на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени”, добави Румен Радев.

Той изрази надежда интерконекторът в Гърция да бъде приключен в срок.

“Дали е гарантирана зимата зависи от това дали ще бъдат намерени слотове за втечнен газ”, заяви Румен Радев.

Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент.

“Да се излъчи стабилно и устойчиво правителство. И служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес – с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии и организации, с пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот.

За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания, трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората”, каза още Радев.

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завода за модерно оборудване за високо напрежение.

С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.