Радев: Парламентът започва с конституционна криза, силно се надявам разумът да вземе връх

Радев: Парламентът започва с конституционна криза, силно се надявам разумът да вземе връх

“Самият факт, че аз отново съм тук, а те вече взеха да свикват, не е добре.

Крайно време е да намерим изход от политическата криза, в която се намираме”. Така президентът Румен Радев коментира от Брюксел кризата с избора на председател на Народното събрание.

.Радев заяви, че е крайо време да се намери изход тази политическа криза, в която се намираме в момента.

Той направи връзка между политическата ситуация в България и във Великобритания, след като премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс подаде оставка. „Още един, макар и бивш член на ЕС остана без правителство”, коментира държавният глава.

“Силно се надявам разумът да вземе връх, като нашите народни представители най-сетне конституират това Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председателя на Народното събрание, за да може то да започне да функционира. Да започнем и консултациите, защото в момента и това не можем да направим. Най-важното е механизмът на работа на това Народно събрание. Ние очакваме да даде продукт, а в момента се занимава с вътрешни проблеми. Учудващо е, че още в началото на Народното събрание вместо да даде резултат, то започва с конституционна криза”, посочи Радев.

Президентът наблегна, че е много важно да бъдат приети бюджетът, както и подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост.

На въпрос как ще коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която намекна за унищожаване на парламентаризма и еднолична власт, Радев беше лаконичен: “Лидерите на политическите партии, особено парламентарно представените, трябва да поемат най-сетне своята отговорност и да направят така, че да привлекат така българските граждани към урните, че да имат едно много по-сериозно представителство и да не се стига дотук”, допълни държавният глава.

Радев е на работно посещение в Брюксел на 20 и на 21 октомври, където представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет.

Във фокуса на срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел се очаква да бъдат темите за войната в Украйна, последиците от енергийната и икономическата криза за Европа, теми от външната политика на Европейския съюз и борбата с измененията в климата.

“Ще разгедаме възможностите да се разработят нови мерки и механизми за намаляване цената на газа чрез съвместна доставка на газ

. Също така и нови механизми за разработване на нов индекс при ценообразуване на втечнен газ, както и чрез прозрачно и солидарно ползване на структурите. Най-важната мярка е да осигурим достатъчно много и надежни източници на доставка на газ”, каза Радев за разговорите с евролидерите.

„Тук не се обсъждат нови пакети санкции за Русия. Ще обсъдим как да се увеличи помощта за Украйна, защото е заплашена от хуманитарна криза, от ударите върху електроенергийната си система”, каза Радев.

По думите му новата бежанска вълна от Украйна вече е факт. „В последните дни у нас са пристигнали над 2000 души. С падането на температурите – когато няма ток, отопление, ще има по-засилен трафик. Тези помощи, които се отпускат от ЕС за подпомагане на държавите, приемащи бежанци от Украйна, трябва да бъдат разгледани и като количество, и като механизъм”, каза Радев.

Относно информацията за това, че Словакия е получила системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, президентът призова журналистите да проверяват информацията си.

„В Словакия има 2 дивизиона – немски и нидерландски, не е получила „Пейтриът”. Тя няма нищо общо, освен да включи тези дивизиони в своята ПВО.

Тепърва трябва да си доставя „Пейтриът”. Това ще стане след доста време”, каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във връзка с информацията, че само Словакия и България имат ракети С-300.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.