Радев: Планът за възстановяване трябва да бъде променен. Липсва перспектива

Румен Радев започва работа за добросъседски отношения на Балканите и разширяването на ЕС
Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде променен, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, съобщи БНР.

„Ако се запознаете с оценката на Брюксел и препоръките за нашия план, ще разберете, че не е просто желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Просто трябва, това ни го казват дори оттук, точно поради липсата на достатъчно перспектива и устойчивост“, каза държавният глава.

Искаме в плана за възстановяване и устойчивост да залегнат проекти, които по най-бърз начин да допринесат да се построят необходимите мощности, които да бъдат съвременни, да отговорят на изискванията, да бъдат ефективни и да осигуряват автономия, добави той по повод инвестициите в чиста енергия и производства.

Президентът поясни, че много от предложенията в черновата на плана не отговарят на стремежа на нашата страна за модернизация.

Решението (за целите на ЕС – бел. кор.) е взето прези декември и сега, освен да минимизираме негативните въздействия, няма какво друго да направим, посочи държавният глава. Това е изключително красива идея, трябва да стане факт, но има и опасности за страни като България, допълни той по повод стремежите за изчистване на производствата до края на това десетилетие.

„Ако нямаме никакви допълнителни мерки, означава богатите страни да станат още по-богати, а бедните като България – още по-бедни, и да губят своята конкурентоспособност. За да минимизираме негативните ефекти, искат се изключително сериозни инвестиции от тези, които ни тикат в тази посока“, настоя президентът.

Нямаме ресурсите да го направим, отбеляза той. По неговите думи, ако нашата страна следва безропотно приетите вече решения, означава сама да се откаже от главните мощности за производство на енергия, основани на въглища, а това би било непосилно. Ще има голям ефект върху най-уязвимите социални групи.

Длъжни сме да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим нашите партньори, че за постигането на тази цел е необходима сериозна подкрепа, иначе проблемите ще бъдат огромни. Ще се отвори енергийна дупка, която не можем да запълним, може да загубим автономността на нашата енергетика, поясни държавният глава.

Епицентър.бг припомня: На 12 май в речта си при представяне на служебното правителство президентът Радев заяви: „Отиващото си правителство изцеди хазната с безразборни харчове и спорни проекти. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса. Министрите от служебното правителство ще трябва да докажат, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление, да въведат ред в хаоса с ваксинацията и да вземат решение за Плана за възстановяване и устойчивост, разработен в секретна обстановка от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейската институция“.

Държавният глава припомни, че и президентската институция е предложила пет основни приоритета по този план.

Той поздрави служебния кабинет за куража да поеме отговорност в тази изключително тежка обстановка. „Управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост“, посочи Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.