Радев: Примирението с героите за грабежа на века ни доведе дотук

Радев: Примирението с героите за грабежа на века ни доведе дотук
„Примирението със заграбването и унищожаването на бизнеса, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка.

Примирението с корупцията, с чадъра над основните герои за грабежа на века – всичко това ни доведе до състоянието, в което сме днес.“ Това заяви президентът Румен Радев, който взе участие в празниците на Раднево, посветени на 60-тата годишнина от указа, с който е създаден града.

„Тук не става въпрос за вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата ни като държава. Ако едно общество продължава да се отнася с безучастие – то е обречено на разпад“, каза още държавният глава.

„В Народното събрание проникват тежко компрометирани фигури с вълчи апетит, които се разпореждат с държавните ресурси и съдбата на българите. Налице е опростачване на политическото пространство, рейдърското завземане на партиите, пристискането и насаждането на страх“, каза той и добави:

„И най-отблъскващото и обидно и за интелекта на българите, и за нашите евроатлантически партньори е, че това се върши и цялата гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма. И то от хора, санкционирани от нашите стратегически партньори за гранд корупция, които с поведение и действия, рушат устоите на демокрацията и компрометират европейското ни бъдеще“, каза още държавният глава.

„Цялата гротеска се разиграва от хора, санкционирани от нашите стратегически партньори за гранд-корупция. Хора, които с поведение и действия рушат устоите на демокрацията и компрометират европейското ни бъдеще. Това е голямата българска тема“, каза още държавният глава.

Президентът очаква всички институции, служби, прокуратура, Народното събрание и партиите ясно да се позиционират по този фундаментален за бъдещето ни проблем и да предприемат адекватни действия.

„Виждаме, че в момента партии, партийни лидери са се съсредоточили да представят отново красиви програми и проекти. Да, те са важни, те са необходими, но същите тези партии и лидери са се снишили и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем, защото ако не го направят, всички тези красиви програми и проекти са обречени на провал, защото те не могат да отговорят на основния обществен въпрос. А той е за законосъобразността, за справедливостта и ширещата се безнаказаност, за градивна политика, основана на ценности, за утвърждаването ни като правова европейска държава. Ето това се очаква и това съм сигурен, че обществото очаква от партиите в тази кампания“, заяви още Радев.

Необходим е откровен разговор за бъдещето на въглищната енергетика и ясни условия за запазване на работните места и перспективите на региона на комплекса „Марица-изток“, заяви президентът.

Радев каза, че страната ни се нуждае от собствени енергийни източници, които да ни гарантират сигурност и затова прави всичко възможно да удължи функционирането на въглищните централи, включително и в Европа.

„И няма какво да крием, съдбата на града е свързана и до голяма степен с бъдещето на въглищните централи. Затова е разбираема и вашата чувствителност и стремежа за повече яснота на това бъдеще. Аз напълно разбирам и споделям и тревогата от социалната цена, свързана със съдбата на въглищните централи. Но е крайно време всички в цяла България да разберем и признаем, че произвежданата тук електроенергия е много повече от вашия просперитет и сигурност. Тя е в основата на сигурността и просперитета на цяла България, защото последните години ясно откроиха тенденцията за изключително важната роля на наличието на обезпечени национални ресурси, за отстояването на държавните интереси, за тежестта на една държава в геополитическите процеси.“, каза в словото си Румен Радев.

Той добави, че енергийния преход трябва да се осъществи постепенно и с гаранция за работните места на всички тези специалисти в региона.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.