Радев с убийствени думи за Петков и Василев: Ще надживеем тази ШАРЛАТАНИЯ! Беше грешка, че ги допуснах до властта

Радев с убийствени думи за Петков и Василев: Ще надживеем тази ШАРЛАТАНИЯ! Беше грешка, че ги допуснах до властта

Радев най-после си каза за Петков/Василев и публично призна грешката си, че ги е допуснал до властта, наричайки ги с най-точната дума ШАРЛАТАНИ.

Двамата бяха служебни министри на икономиката и финансите в първия кабинет, назначен от Радев през 2021 г., след което създадоха свой проект, който спечели парламентарните избори на 14 ноември същата година, а на последния вот на 2 октомври остана втора политическа сила след ГЕРБ.

За първи път държавният глава си позволи изключително критичен тон по отношение на “Продължаваме промяната”. И за първи път български президент дава такава убийствено унизителна оценка за политически лидер, още повече за бивш премиер.

Беше грешка, че допуснах тези хора до властта и така да откраднат надеждите на толкова много хора за промяна.

Но ще надживеем и тази ШАРЛАТАНИЯ, заяви държавният глава Румен Радев.

Признанието на Радев, който е на посещение в Албания, дойде след потърсен коментар за думи на Асен Василев от неделя (4 декември) пред “Нова телевизия”, че през последните месеци държавният глава се среща често с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а и има тясно взаимодействие между служебния кабинет и партията.

“Дали се срещам редовно с г-н Борисов? Разбира се, че не! Това не е първата лъжа на г-н Василев (бел ред. Асен Василев). Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената на своята доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс на такива хора и допуснах да откраднат надеждите ни за промяна. Една промяна, която българите очакваха отдавна, а получиха лъжа. Но както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания” – бяха точните и взривяващи думи на президента Румен Радев в Тирана, където той пристигна за среща на върха “ЕС – Западни Балкани”.

Това са най-острите думи, които Радев е изричал по адрес на “Промяната” и персонално към Кирил Петков и Асен Василев, които с неговата протекция влазоха във властта и се настаниха на терена на българската политика.

От “Продължаваме промяната” отговориха на държавния глава светкавично с едно единствено изречение:

“Г-н Румен Радев е този, който каза: „Мутри, вън!”, а след това върна мутрите в управлението на страната.”

По думите на президента като общество трябва да кажем “Не” на апатията, с по-висока избирателна активност и легитимни институции.

За връчения по-рано днес мандат на кандидата на ГЕРБ за премиер – неврохирургът проф. Николай Габровски, Радев заяви, че той е голям специалист, изключително успешен лекар, но решението за кабинет зависи от парламента.

Радев каза още, че тази сутрин е събрал юридическия си екип, за да започне разглеждането на поправките в Изборния кодекс, гласувани от Народното събрание през миналата седмица. След детайлното им проучване държавният глава ще реши дали да наложи вето.

Радев коментира, че на следващите избори трябва да има висока избирателна активност, за да може да бъде избрана легитимна власт. Не може с 39 процента избирателна активност да изискваме легитимност на управляващите, смята той.

Президентът изтъкна, че не е добре за Европа България да бъде държана извън Шенген, тъй като страната ни покрива всички критерии.

Според него става въпрос за субективни причини, когато една или две държави не ни подкрепят за шенгенското пространство.

Радев повтори думите на премиера Гълъб Донев от по-рано днес, че България е изпълнила всички технически критерии за Шенген още от 2011 г. Увери, че се прави всичко възможно на най-високо политическо ниво нагласите на Нидерландия и Австрия да бъдат променени.

Днес служебният министър на външните работи Николай Минков повика за разговор посланика на Нидерландия в България Симон ван дер Бург, като му е предложил да се търси компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.

Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към шенгенското пространство, така че техните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия. В Австрия има разнобой между различните членове на управляващата коалиция по темата.

“Тези 1-2 държави имат субективни виждания, било то икономически или вътрешнополитически, по тази тема ще продължава да се работи. И двете държави имат тежки вътрешни проблеми”, посочи Радев.

Добави, че доводът на нидерландския премиер Марк Рюте, че има заловени български гранични полицаи, уличени в корупция, е крайно нелеп.

“Най-сетне България започна да хваща такива полицаи. Ако трябва, ще поканим Рюте следващия път да ги награди”, посочи Радев.

България прави всичко възможно и е изпълнила всички технически критерии за Шенген, бе категоричен Румен Радев. “Двете проверки, които ние сами предизвикахме, показаха добри резултати. Имаме писмо и от председателя на Европейската комисия, работим на най-високо политическо ниво, аз съм повдигал тези въпроси на най-високо европейско политическо ниво – че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за нашите икономики, за нашата обща сигурност.

Постигнал съм подкрепа на президента Макрон, на канцлера Шолц и на колебаещите се в началото държави Швеция и Дания, че България покрива всички критерии. Това, че една държава не изразява подкрепа, означава, че те имат субективни виждания – било то икономически или вътрешнополитически”, коментира държавният глава заявеното намерение на Нидерландия да наложи вето на членството на страната ни в Шенген.

Президентът Радев напомни, че е имал няколко разговора с премиера на Нидерландия Марк Рюте. България ще продължи да отстоява своите права и достойнство, категоричен бе президентът.

Държавният глава ще представлява България в Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която за първи път се провежда в страна от региона. Радев обяви, че ще повдигне въпроса трябва ли България да бъде наказвана за това.

Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с ЕС, преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите си енергийна и продоволствена криза, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност.

Президентът ще се срещне и с представители на българското национално малцинство в Тирана тази вечер.

Това ще бъде втората ми среща с българската общност в Албания, каза държавният глава за визитата си в Тирана. По думите му България работи активно, така че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, за да бъдат признати за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна.

Немалко е направено, но може още да се направи и очаквам да се направи в тази посока. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно.

И ако на тези българи им се откаже от местните власти документ за произход, този съвет да може да установи, че те заслужават българско гражданство, допълни президентът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.