Рашков: „Булгаргаз“ е работила против националния интерес, ще има поне едно обвинение

Рашков: „Булгаргаз“ е работила против националния интерес, ще има поне едно обвинение
Ремонтът на ПАВЕЦ „Чаира“ е бил даден на гаражни фирми, обяви вътрешният министър

Бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов вероятно ще получи обвинения. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Изявлението му идва дни след като същото бе намекнато и от премиера Кирил Петков, предава Mediapool.

МВР разследва кризата с цените на газа, обясни Рашков. По думите му „Булгаргаз“ в голям степен е отговорна за сегашното положение. Той определи дружеството като държавна фирма, която „чрез своите действия и решения е допринесла за настоящото положение в нашата страна„.

Вътрешният министър каза още, че тегнат съмнения, че „Булгаргаз“ „е работила против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и най-жалкото е, че е работила против интересите на обикновения гражданин„.

Рашков допълни, че правителството не можело да стои безучастно нито по отношение на цените на газа, нито на тези на тока. По думите му в момента се събирали доказателства и щяло да има повдигнати обвинения. На въпрос дали обвиняемият ще е Павлов, той заяви:

„Приближавате се до истината„.

Не държавните, а други интереси

Правителството анализира ситуацията, за да разбере дали високите цени на газа са причинени от международни фактори или от нещо друго, каза още Рашков. Той намекна, че причината била по-скоро действия на заинтересовани лица вътре в страната.

„Реализирани са печалби, които, ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване на цената на газа„, заяви силовият министър.

Не е случайно и поведението на КЕВР, каза още той. В момента се събирали доказателства срещу членове на комисията.

Гаражни фирми

МВР проверява и ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“ на Белмекен, каза още Рашков. Той припомни, че тази централа е била строена от японски специалисти. Тази централа би следвало да се включва е енергийната система и да осигурява ток в пиковите часове на потребление.

В момента обаче там тече ремонт, при който има забавяния. Според Рашков в продължение на няколко години централата била бавно и сигурно унищожавана.

„Най-вероятно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна. Ние имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник.

И вместо да се отиде към ремонт, който се е налагал чрез използване по договор на онзи, който от Япония е дошъл, са ползвани гаражни фирми да поправят нещо, което не е по техните сили„, каза Рашков. Заради това има огромни материални вреди, допълни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.