Рашков проверява изкуствен остров край Варна за близо 6 милиона, платени от правителството на Борисов

Рашков проверява изкуствен остров край Варна за близо 6 милиона, платени от правителството на Борисов
Край Варна няма острови и вероятно затова правителството на Борисов реши, че е много необходимо да построи такива.

Проверка на отпуснатите 5 775 000 лв. от последното редовно правителство – това на Бойко Борисов, за изграждане на буна „Минерален басейн – крило Юг, Малък плаж в акваторията на Черно море при курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“ поискаха депутатите Стела Николова и Цецка Бачкова от „Демократична България“.

От своя страна Бойко Рашков – служебен министър на вътрешните работи и вицепремиер, е разпоредил проверка, става ясно от отговора му до двамата народни представители. Средствата са отпуснати в началото на тази година от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е постъпило искане от кмета на община Варна.

Според Николова и Бачкова парите са отпуснати без всякаква обосновка за този разход, а ставало още по-голяма мистерия решението на комисията, тъй като в изготвения доклад на „Геозащита“, поръчан от бившия областен управител на гр.Варна, се казва, че настоящото състояние на брегоукрепителните съоражения в к.к.“Св.Св.Константин и Елена“ не налага да се ремонтират.

„Същевременно три от брегоукрепителните съоръжения на плажовете в самия гр.Варна са в отчайващо състояние, като Трета буна на Варненския плаж е забранена за ползване от същия този областен управител“, допълват депутатите.

„Строителство на първия изкуствен остров в Черно море, северно от Варна, е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.- министьр на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени „в бъдещи технически проекти“, което очевидно вече е факт“, пишат Николова и Бачкова.

И допълват, че същевременно на мястото на някогашния хотел „Бор“ – на тридесетина метра от морето, сега се строи един от най-големите хотели в курорта „Св. св. Константин и Елена“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.