Реакцията на Великобритания на мутиралия вирус напомня за политика, не е ясно дали е нов щам

Реакцията на Великобритания на мутиралия вирус напомня за политика, не е ясно дали е нов щам
Много удобно съвпадна реакцията на Великобритания на новият мутирал COVID-19 и решението за Брекзит, това каза по Нова телевизия имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов.

„Брекзитът стана автоматично“, отбеляза той.

Политически елемент в съобщението за нов щам на короновируса видя и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той подчерта, че съобщението за него не е направено от учени специалисти, а от министър-председателя.

И Маджаров, и Чорбанов подчертаха, че не може да се говори за нов щам, а за мутирала форма на COVID-19.

Според проф. Чорбанов, ако става дума за различен щам, това на практика е ново заболяване и човек, който е излекуван може да се зарази отново.

Специалистът коментира, че мутиралата форма на COVID-19, която предизвика новото затваряне на граници и спиране на полети в Европа, със сигурност я има и в България.

И ОЩЕ:

Няма нов щам на ковид във Великобритания, това е мутация, която няма причина да не е стигнала и у нас. Още повече, че го има и в други държави, а хората по празниците ще пътуват много, твърди Чорбанов.

Мутиралият щам обаче се повлиява от ваксините, които се разработват сега, увери той. По думите му противоепидемичните мерки няма нужда да се променят.

Напълно е възможно мутацията на щама да се намира в България. Това, че е открит във Великобритания, не значи, че се е появил там за първи път. Това е много добър пример за това, че учените много строго следят вируса, заяви и вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по БНТ.

По думите й най-напредналите ваксини са изпробвани дали и как си взаимодействат с по-широко
разпространените щамове на коронавируса и до момента не са установени проблеми.

„Ако по-лесно се разпространява, това не означава, че отменя мерките. Напротив, трябва да ги спазваме по-строго, обясни тя.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.