Румен Радев: България няма да изпрати повече оръжие за Украйна! Категорично съм против! Партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и да

Румен Радев: България няма да изпрати повече оръжие за Украйна! Категорично съм против! Партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и да
Хора, които не разбират от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират.

Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас, подчерта президентът

Категорично съм против да бъде предоставяно въоръжение от Българската армия на Украйна. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на искането на Украйна за предоставяне на още оръжия. Държавният глава е в село Устина, област Пловдив, където зарязва лозята по случай Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.

Пред журналисти той коментира актуални теми.

Ако партиите на войната спечелят изборите и съставят правителство, тогава нека поемат отговорност за решението Българската армия да предаде въоръжение на Украйна. Бивши народни представители, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процеси на ескалация, които изобщо не могат да контролират.

В решението на 48-ото Народно събрание за военна подкрепа за Украйна ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. Огромният разрушителен потенциал на този конфликт изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията на България – да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Затова продължавам да бъда категорично против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия в зоната на военните действия. Този конфликт няма военно решение и изходът от него е незабавно прекратяване на огъня и диалог.

Не трябва да забравяме, че 48-ото Народно събрание се саморазпусна от страх да сформира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. Някои бивши народни представители непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ, но се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите. Затова техните призиви за импийчмънт са несъстоятелни.

България е суверенна държава и никой отвън не може да ни поставя искания. Борбата срещу съвременната корупция обаче изисква общи усилия и най-доброто средство повече български граждани да не попадат в списъка „Магнитски“ е следващият парламент най-накрая да се ангажира с правосъдната реформа и с реална борба с корупцията. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас.

Радев заяви, че позицията му е ясна и категорично е против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия в зоната на военните действия.

“Още в първите часове България заяви твърда позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава. Продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и може да бъде постигнат само с прекратяване на огъня и с диалог”, посочи президентът.

“Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия”, повтори няколко пъти Радев.

Президентът отново се върна на бившите депутати от ДБ, които му искат импийчмънт. “Те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на хората. 48-я парламент се разпусна от страх да не състави правителство , прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложените от съдебното правителство предложения за модернизацията на армията ни“, допълни държавният глава.

“Нека да припомня, че служебното правителство изпълни решението на 48-то Народно събрание, в което много ясно пише, че последваща военна помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности.

Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион, изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията – да гарантира сигурността и теротириалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие”, изтъкна държавният глава.

По думите му съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. “Няма кой друг да свърши нашата работа и тя започва с приемането на закони, които да гарантират тази битка”, призова той.

Радев очаква 49-ия парламент приоритетно да приеме закона за правосъдната реформа така че да има ефективна борба с корупцията.

“А не само да симулираме борба с корупцията”, допълни той.

Трябва реална, ефективна борба с корупцията, за да бъдат отпушени процесите в страната. Народното събрание блокира важни закони, свързани с Шенген и Еврозоната. Проверете защо саботираха тези закони – дали не е заради корист и лобизъм.

България е суверенна държава и никой не може да ни поставя искания и ние няма да приемем никакви искания. Това е силен политически сигнал и го приемаме като помощ от стратегически сътрудник.

Вие как мислите? Ще повлияят разкритията на “Магнитски” и трябва ние да си вършим работата, а не някой отвън да ни ги посочва. Трябва да се ангажираме сами с проблемите си и тогава ще се оправят нещата”, посочи още държавният глава.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.