Румен Радев започва работа за добросъседски отношения на Балканите и разширяването на ЕС

Румен Радев започва работа за добросъседски отношения на Балканите и разширяването на ЕС
Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на постигането на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите и това следва да е необратим процес във времето.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Антуш Силва и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Възможните подходи за ускоряване на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на разговора.

Румен Радев подчерта забележителния прогрес в европейския дневен ред, постигнат в рамките на португалското председателство на Съвета на ЕС, и открои усилията на европейските институции за още по-тясното приобщаване на Западните Балкани към Обединена Европа.

„За България европейската перспектива на Западните Балкани и разширяването на ЕС са безспорен приоритет“, подчерта още държавният глава и добави, че за постигането на ефективни резултати за страните, кандидатстващи за членство в ЕС, най-важен е прекият и открит диалог. “Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, посочи още Румен Радев.

Междувременно Президентът Румен Радев и сръбският президент Александар Вучич в неделя ще открият паметник на Кирил и Методий в сръбския град Димитровград, съобщава в. „24 часа“, като се позовава на канцеларията на Вучич.

Двамата държавни глави ще имат среща на четири очи в спортнотуристическия център „Цариброд“, а след това ще има пленарна среща на двете делегации.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.