Северна Македония да признае историческата истина в отношенията с България, време е за скъсване с македонизма

Северна Македония да признае историческата истина в отношенията с България, време е за скъсване с македонизма

„Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона. През май заварихме отношенията в задънена улица.

Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз, същността на проблема е системната дебългаризация“, заяви президентът Румен Радев в Словения.

Държавният глава участва в Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, съобщава БНТ.

„РС Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са подтискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем „да” за начало на преговорите“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

„Системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни – докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта.

Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже „да“.

Искаме ясни правно обвързващи документи за този процес“, допълни Румен Радев.

По думите му, ключът към съгласие на България не е сложен, зависи от договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година.

„Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България.

Време е за исторически компромиси и помирение, необходимо е скъсване на македонизма“, добави държавният глава. Според него се очаква двустранният протокол да бъде готов в началото на ноември.

Президентът Румен Радев представлява България на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки от Европейския съюз започна на 5 октомври с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

България и Република Северна Македония работят по Протокол 5 + 1, който да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година решения.

Протоколът ще съдържа шест точки, някои от които са македонските българи да бъдат записани наравно с останалите нередности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина.

И още: Да бъдат променени учебните програми, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, каквито стотици сигнали постъпват към България на фона на преброяването в югозападната ни съседка, държавното ръководство в Скопие ясно и категорично да скъса с идеологемите на тоталитарното минало.

България настоява още гаранциите да бъдат изведени на ниво Съвет на ЕС, а не да бъдат част от Процеса по стабилизиране и асоцииране, където България няма право на вето.

След срещите на Радев с Вархеи и Заев, както и с Меркел, Макрон, Заев германският канцлер, френският президент и северномакедонският премиер запазиха мълчание.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.