Симидчиев с мрачна прогноза: Със сигурност ще има по-висока смъртност от днешната

Симидчиев с мрачна прогноза: Със сигурност ще има по-висока смъртност от днешната
При всички положения смъртността от коронавируса ще стигне по-високи стойности от днешната, това заяви по Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той основа прогнозата си на данните за броя на заразените и хоспитализираните, но се въздържа да назове колко в крайна сметка ще са смъртните случаи според тази прогноза.

Симидчиев коментира и разликите между PCR тестовете и антигенните тестове, като каза, че съвпадението в резултатите от тях е над 98 процента.

Според пулмологът антигенните тестове могат да се използват като добър заместител на PCR-ите.

“Те са малко по-малко чувствителни – тоест има хора, които са отрицателни на антигенните тестове, но не и нa PCR, но те са твърде малък процент.

Тези тестове могат да бъдат използвани, за да се генерират данни, които да позволят по-добро управление на пандемията.

В момента лично според мен, брoят на официално регистрираните тествани хора с PCR е много по-малък от реално тестваните, Хората си правят повече антигенни тестове, защото са по-евтини и по-достъпни, но не влизат в официалната статистика”, посочи експертът.

В крайна сметка специалистът заключи – масово тестване и карантина за положителните. Много малко вероятно е да преболедуваш отново, но е по-добре да имаме единен стандарт – всички да носят маски, да пазят социална дистанция.

За мен е много малко вероятно да боледуваш за втори път, подчерта Симидчиев. Може да имаш пневмония без кашлица, посочи още лекарят. Повечето от хората без кашлица, но с пневмония, са с вирусна пневмония.

Оцветяването в зелено и жълто на храчката подсказва развитие на бактериална пневмония. Ако е вирусна пневмония, чакаме да мине и контролираме равнището на кислорода в кръвта – ако е по-ниско, в болница, обясни лекарят.

При над 95% сатурация няма нужда от притеснение – оставаш вкъщи.

Д-р Симидчиев каза и, че ако има симптоми на COVID-19 дълго време, след като си се изчистил от вируса, трябва да правиш съвсем леки физически упражнения. Най-добре е да се консултираме със специалисти какво да правим, уточни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.