Служебният финансов министър: Фискалният резерв е с почти 3 млрд. по-малко от обявения от Асен Василев

Служебният финансов министър: Фискалният резерв е с почти 3 млрд. по-малко от обявения от Асен Василев

Новият финансов министър Людмила Петкова съобщи, че към вчерашна дата фискалният резерв на държавата е с почти 3 милиарда по-малко от обявения от предшественика ѝ Асен Василев.

„Към 8 април фискалният резерв е в размер на 6,689 млрд. лева. Беше отбелязано, че фискалният резерв е 9,9 млрд. Това са данни към 29 март.

По отношение на фискалния резерв от 6,689 млрд. лева – 4 милиарда са средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система – Сребърен фонд.

Освен средствата, които са в БНБ и в търговските банки, към фискалния резерв се добавят вземанията от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси. Оценката на тези вземания е около 2 млрд. и включва очакваните бъдещи постъпления по втория транш на Плана за устойчивост и развитие”, обясни Петкова.

На какво се дължи разликата от 3 млрд. лева, Петкова коментира: „Мога само да предположа. 1,6 млрд. са средствата, които бяха предоставени във връзка с придобиването на вземанията от „Топлофикация София” от БЕХ и „Булгаргаз”. За останалите ми трябва подробен анализ, за да кажа къде са отишли.

Резервът е 6,7 млрд.”, поясни служебният финансов министър. Петкова уточни, че от тези 6,7 млрд. – 4 млрд. са Сребърният фонд, а разполагаемите парични средства са 2,7 млрд.

Петкова обеща до седмица да даде точна информация за какво са похарчени над 3 млрд. лв. от резерва от началото на март досега. На този етап е известно само, че с пари от резерва е изкупен дългът на “Топлофикация – София” към БЕХ и “Булгаргаз” за 1.6 млрд. лв. Със сигурност има и плащания на пенсии в началото на април, каквато е редовната практика на финансовото министерство – разход, който после в течение на месеца се допълва от данъчни приходи.

“Приходните агенции свършиха много добра работа. Към 5 април НАП са събрали 15% повече данъци от миналата година. Събраните от митниците приходи са със 7% по-малко, но това се дължи основно на спад в постъпленията от ДДС от вноса на петрол. Причината е, че “Лукойл” работи от началото на годината с половин капацитет”, обясни при сдаването на властта Асен Василев.

Той призова новият служебен финансов министър да не спира работата по приемането на еврото, въпреки предстоящите избори.

Членството в еврозоната, в ОИСР и пълноправния Шенген, наред с организирането на изборите, са приоритетите на служебния финансов министър Людмила Петкова. Тя обяви, че план-сметката за изборите 2 в 1 от 100 млн. лв. е изготвена и ще бъде одобрена от служебния кабинет веднага, след указа на президента, който се очаква да бъде обнародван в сряда или четвъртък. Към тези 100 млн. лв. ще има и допълнителни разходи по сметката на ЦИК за бюлетини, софтуер и поддръжка на машините за гласуване.

На 12 април се провежда редовно заседание на Съвет по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) и тогава ще бъде подписано споразумение за информационната кампания за въвеждането на еврото, посочи Петкова. Предстои служебният кабинет да одобри закона за въвеждане на еврото, чието обществено обсъждане приключва на 24 април.

Проектът за сливане на НАП и Агенция Митници също е сред приоритетите на МФ и работата по него продължава, стана ясно от обясненията на Петкова. Определен е съвет, който да отговаря за проекта, както и координационна група от специалисти. Има различни работни групи, които паралелно подготвят всички законодателни промени, промените в човешките ресурси и комуникациите. “Не се предвиждат съкращения на служителите от двете приходни агенции, всички експерти ще останат на работа и ще бъдат пренасочвани към други фунции, там където се налага”, посочи Петкова.

Асен Василев определи като “несериозно” всичко, което се появява в медиите около скандала с ареста на шефката на Агенция Митници Петя Банкова и обвиненията, че е част от огранизирана престъпна група. Василев каза, че информацията, с която разполага по случая, е единствено тази, която се тиражира в медиите.

Според него не е имало особен смисъл от наложената от парламента забрана да прави разплащания по бюджета. Засегнати са “дребни плащания” за около 10 млн. лв. – предимно решения от последното заседание на правителството като например средства за болницата в Котел.

Петкова увери, че няма проблем да се изплатят Великденските бонуси към най-ниските пенсии, защото парите идват от бюджета на НОИ.

Заместниците на Василев са подали оставка, така че ще има нови служебни заместник-финансови министри. Людмила Петкова обаче не посочи имена.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.