Стефан Стефанов: „Имаме програма как да се влеят 180 млрд. в България“

Стефан Стефанов: „Имаме програма как да се влеят 180 млрд. в България“

Конкретен план за вливането на 180 млрд. лв в икономиката на България представи икономистът Стефан Стефанов, водач на листата на „Гражданска платформа Българско лято” в Русе по време на гостуването си в предаването “Още от деня” по БНТ.

„Ние работим върху една програма, която сме нарекли 60/60/60. Първото 60 означава за 8 години да бъдат усвоени правилно 60 милиарда от Европейската програма за възстановяване. 7 млрд от тези пари са от грантове”, разясни пред БНТ членът на икономическия екип на „Българско лято”.

Второто 60 касае привличане на чуждестранни инвестиции. Целта е по 10 млрд. на година и това е напълно достижимо. Толкова са привлечените средства в пиковите години 2006, 2007, 2008. За периода 1997 – 2009 – привличаме общо 40 млрд евро. Третият стълб, по който ще дойдат още 60 млрд лв свежи пари е чрез създаване на условия за завръщане на наши сънародници от чужбина. При завръщане на само ⅓ от българите, които са в “изгнание”, те неизбежно ще вкарат в българската икономика по около 20,000 евро на човек.

За основа на това, обаче, трябва много бързо да се направи дигитализация и да се въведе електронно правителство. По този начин ще се премахне субективизма при подаване на документи. Също така да се направи съдебна реформа – съдебната система да е спокойна и независима.

„Идеите са облечени в една кауза за справедливост, за равнопоставеност и целта е да успеем да върнем хората от чужбина, а в същото време младите хора да не продължават да заминават. Ние работим и за спокойна бизнес среда”, обясни Стефан Стефанов.

„Преките чуждестранни инвестиции в последните години са съвсем не достатъчни, допълни той. По време на управлението на ГЕРБ за 2009-2019 г. те са едва 1З млрд. евро. При стабилна инвестиционна среда и с контакти на хора като г-н Божков, ще можем да привлечем много и дългосрочни външни инвеститори.“

Икономистът разясни и основите на децентрализираните солидарни бюджети на каквито залага „Българско лято”. С тях общините няма да бъдат държани в зависимост от управляващите, ще могат да търсят инвеститори от клас „А” и като цяло сами ще решават как да харчат парите от данъци, които сега отиват в централния бюджет.

„Аз съм от Русе и от 15-20 години наблюдавам случващото се. Ако кметът е от управляващото парламентарно мнозинство – има бюджет за общината. Ако ли не е – има затруднения”, коментира водачът на листата с №15 в областта. Стефанов говори и за създалия се казус с включването на „Българско лято” в забранителния списък по закона „Магнитски” и блокирането на сметките на партията.

„Функционираме „на мускули”. Всичко е блокирано и сами виждате, че нямаме много външна реклама. Разчитаме предимно на социалните мрежи и на срещи с хората.”. Икономистът бе категоричен, че това е странна ситуация: „Нелепо е друга държава да се намесва в нашата политика. Божков подава сигнал за рекет, но влиза по този начин в системата им. Тя показва кой е давал подкупи, но не отчита кой е вземал”.
Стефан Стефанов е сигурен, че идеологът на „Българско лято” ще спази обещанието си да се върне у нас с думите: „Божков не е страхливец”.

Гледайте цялото интервю със Стефан Стефанов тук:

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.