Студенти внасят по 100 млн. лева у нас след бригада в САЩ

6000 студенти се готвят да пътуват за бригада до САЩ. След завръщането си през септември и октомври, те вкарват в българската икономика около 100 млн. лв. Това отчете Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен пред bTV.

Студентите се завръщат в България средно със 7000-8000 долара, които са успели да заработят в Щатите. От тях трябва да върнат само около 1500 долара, които са заели за заминаването до Америка. Това е цената, в която влизат самолетният билет и таксата по програмата, посочи Данев. 

“Точно тези средства ще се необходими за страдащия малък и среден бизнес, защото студентите са ползватели на кафенета, фитнеси, фризьорски салони. Тези пари ще отидат там, където има нужда от тях”, добави той. 

Данев успокои студентите, че няма да имат проблем да заминат въпреки усложнената обстановка в САЩ заради коронавируса. Голяма част от студентите изпаднаха в паника, след като председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза да не се готвят да заминават.

“Програмата не е отменена. Просто е отложен нейният старт с 13 дни, което прави възможно тяхното пътуване от 14 май”, уточни Донев. ПРограмата се регулира от ържавния департамент – правителството на Съединените щати.

“Ние нямаме притеснения, защото оттам няма отказ – допълни той. – Всички проучвания показват, че пикът на вируса ще премине в края на април и началото на май. По тази причина очакваме един много силен и успешен сезон”, заяви представителят на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.

Работодателите от другата страна на океана също с нетърпание очаквали студентите “Ние сме в непрекъснат контакт с тях и те казват, че няма проблем със сезона за момента”, допълни Донев.

Процедурата по заминаването също е приключила. Студентите са получили вече необходимите документи за кандидатстване за виза. Голяма част от студентите дори вече са получили и своите визи, закупили са самолетните билети. Донев обясни, че авиокомпаниите поддържат полетите си и самолетните билети се издавали нормално.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.