СФФ с фестивален дневник: Ден седми

СФФ с фестивален дневник: Ден седми

Кадър от “Полусестра”. Снимка: София Филм Фест

Ден 7 от 24-тия София Филм Фест е един от най-важните за тазгодишното му издание. Трябваше да бъде на 18 март и да видим 21 филма. Ще ги видим. По-нататък през годината.

На този ден знаменитият канадски режисьор от арменски произход Атом Егоян е нашият “почетен гост”. Ще му бъде връчена Наградата на София. Помолих го да ни каже: “Здравей” на арменски. Егоян: “Hamerashkhutyun е хармония на арменски, но мисля че още означава и солидарност.” Фестивалът представя освен последния му филм “Почетен гост”, който участваше в конкурса във Венеция, също и две от класиките му – “Екзотика” и “Примамливото отвъдно”. С Атом се запознахме в един асансьор по време на фестивала в Сараево преди години. Миналата година се срещнахме отново в хотел в Кайро, където той е роден, преди да се премести с родителите си в Торонто. Бяхме в компанията на дългогодишния директор на фестивала в Торонто Пиърс Хендлинг. След тази среща Атом прие да дойде в София. Ще дойде.

В програмата на днешния ден e филмът на словенския режисьор и мой приятел Дамян Козоле “Полусестра”. Дамян е с лично видео към нашата публика.

И сега – темата на деня:

Писмо до Америка

Преди няколко дни Мария Кауфман, музикант, съосновател на Кауфман Проджект, ми изпрати мейл. Прочела в медиите, че американската актриса Рита Уилсън се е обърнала публично с молба да й се изпраща музика, докато тя и съпругът й Том Ханкс се лекуват в домашни условия от коронавирус. Мария ме пита в мейла дали може да й помогна песента на Кауфман Проджект “Родопска легенда” да стигне до тях. Това ме развълнува. Спомних си великолепния филм на Иглика Трифонова “Писмо до Америка” от 2000, зората на 21 век. В него млад писател от София иска да помогне на своя най-добър приятел, който е в кома след катастрофа в болница в Ню Йорк, като търси песен, пята от баба му, която може да лекува… И я намира! Песента връща приятелят му към живот. Веднага се свързах с Иглика и Мария, и така се роди това Писмо до Америка с което аз, СФФ, фамилия Кауфман и певицата Марияна Павлова отправяме послание към Рита Уилсън и Том Ханкс, но и не само. Марияна Павлова миналата година е със световен рекорд на Гинес за най-нисък женски глас на планетата. Грижейки се за тежко болната си майка, легендарният родопски глас Христина Лютова, тя намери време да изпее песента “Пуста младост” за Рита, Том и всички нас! Това е музикалният поздрав на деня на София Филм Фест.

С Рита Уилсън и Том Ханкс споделяме филмът “Писмо до Америка”, песните “Пуста младост” и “Родопска легенда”, и широко отворените си сърца.

Стефан Китанов – Кита
Директор и продуцент на СФФ


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.