Трайчо Трайков: Министър няма правомощията да продава дялове от EVN

След няколко неуспешни старта, специализираният съд сложи финал на делото за приватизацията на ЕVN. Съдебното решение ще се оповести тази неделя.

Още по темата

21 юни 2020 07:45

29

20 юни 2020 19:36

69

Сред подсъдимите са двама бивши министри – Трайчо Трайков и Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев. Нито един не се призна за виновен по обвинението, че продажбата на държавния дял от енергоразпределителното дружество е ощетило държавта с 21 млн. лв., съобщава bTV.

“Обвинен съм в това, че не съм възпрепятствал решение на Министерски съвет. Правителството взема решение, а Агенцията по приватизация, която е на подчинение на МС, извършва процедурата. Ролята на министъра на енергетиката като принципал е да разреши агенцията да продаде дялове”, заяви Трайчо Трайков.

В “Тази сутрин” той подчерта, че министърът няма правомощията да продава дялове от EVN, като това би било законово нарушение. По думите му решението не е само за EVN, но и за всичките миноритарни пакети на елетроразпределителните дружества.

Тогава шеф на Агенцията за приватизация беше настоящият министър на икономиката Емил Караниколов. Обвинението няма претенции към него или въобще към работата на Агенцията. Нито за тази сделка, нито за следващите две”, уточни бившият министър

“Аз съм се съобразил с решението, както се е съобразил и следващият министър. Прокуратурата е направила качамак от сметки, в които сравнява ябълки с круши”, коментира Трайков.

Според него експертизата е показала, че постигнатата на борсата цена е по-висока от някои от вариантите за справедлива цена. Той изтъкна, че Агенцията за приватизация има изпълнителен и надзорен съвети, през които минават всички решения.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.