Убождането при поставяне на ваксина не означава непременно наличие на имунен отговор и защита

Убождането при поставяне на ваксина не означава непременно наличие на имунен отговор и защита
Материал за размисъл:

„От 1 май у нас ще може да се влиза с пълна ваксинация, доказано боледуване от COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест“.

Прекарването и оздравяването от определено заболяване се установява и удостоверява с наличието на имунен отговор (антитела).

По същия начин се установява и удостоверява ефектът от поставянето на каквато и да е ваксина.

„Пълна ваксинация“ не означава защита, ако липсват антитела. Такива обаче не се изискват и не се изследват.
„Доказано боледуване“ от Ковид се установява с изследване и установявяне на наличие на антитела. Такива също не се изискват.

Наличието в миналото на положителен PCR или антигенен тест не удостоверява прекарано заболяване.

Убождането при поставяне на ваксина не означава непременно наличие на имунен отговор и защита.

В 80% от случаите Ковид протича безсимптомно, като полученият имунен отговор и защита са не по-слаби отколкото след клично проявено заболяване.

Учудващо е, че наличието на антитела срещу Ковид не е включено в правилата за влизане в страната, което е в пълно противоречие с правилата на имунологията.

Хиперболизира се поставянето на ваксина, без потвърждаване на ефекта от нея и „доказване“ на прекаран в последните 6 месеца преди пътуването Ковид-19 с PCR или антигенен тест.

От имунологична гледна точка това е напълно несъстоятелно.

Намирисва на мислене тип СЗО.

доц. Атанас Мангъров

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.