Шишков: Строителят на газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големите привилегии в България

Шишков: Строителят на газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големите привилегии в България
Цялата държава е в помощ на строителя на българо-гръцката газова връзка, за да може обектът да бъде завършен.

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в началото на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде БТА. Разговорът е с цел оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове.

Поканили сме проектанти, надзорници, строители, за да уточним график за завършване на обекта. Имаме идеи за улесняване на процедурата, която обаче трябва да е по законов ред и без пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да може да се въведе газовата връзка в експлоатация, допълни той.

Министър Шишков определи обекта като изключително важен и допълни, че той трябва да бъде завършен максимално бързо, защото е от жизнена необходимост за страната. Той увери, че от първия си работен ден служебното правителство работи активно по проблема докъде е стигнало строителството на връзката и как то най-бързо да бъде завършено. Той съобщи, че към момента е установено, че е имало възражения от различни институции – противопожарна охрана, напоителни системи, МОСВ. Шишков допълни, че за това са информирани всички ресорни министри, като се работи за бързото отстраняване на всички проблеми.

Министърът изтъкна, че на днешната работна среща трябва да бъдат уточнени сроковете, в които строителят ще се ангажира да отстрани тези забележки и да довърши строежа. По думите му има недовършени неща по обекта, но и да има забавяне от обявените преди това срокове, със сигурност то няма да е голямо. Шишков подчерта, че строителят ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България, като ще може да разчита на подкрепа на държавната администрация.

В срещата участва и началникът на кабинета на служебния министър на енергетиката.

Министърът съобщи, че довечера ще има среща на щаба по енергийните въпроси, на която ще бъдат докладвани решенията от днешната среща.

Газовата връзка с Гърция се изгражда повече от 12 години, като проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция – България) е съфинансиран от Европейската комисия. Трасето между Комотини и Стара Загора е с дължина 183 километра и капацитет от 3 млрд. куб. м. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. С осъществяването на проекта става възможен преносът на природен газ между двете страни чрез свързване с националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД, която е в близост до Стара Загора, и газопреносната мрежа на „ДЕСФА“ С. А. – Гърция, в района на Комотини. Проектът се осъществява от смесено инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, с акционери „Български енергиен холдинг“ ЕАД (50 на сто) и гръцкото инвестиционно дружество „Ай Джи Ай – Посейдон“ (IGI Poseidon), което също държи 50 на сто. Акционери с равни дялове в „Ай Джи Ай – Посейдон“ са ДЕПА (DEPA), Гърция и „Едисън“ (Edison), Италия.

„Завъртяхме крана, вече има газ в тези тръби, налягането е високо, очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, както и самият акт 16. Актът, подготвен от всички институции, който трябва да стане в следващите седмици“, заяви бившият премиер Кирил Петков пред журналисти на 8 юли, след като с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис обявиха край Комотини официалния край строителството на газовата връзка между двете страни.

В медиите българският директор на дружеството „Ай Си Джи Би“, което ще е оператор на газопровода – Теодора Георгиева, каза, че се очаква обектът да бъде въведен в експлоатация през септември-октомври, като допълни, че се работи по ускоряване на административните процедури по разрешителни за пускането на съоръжението. Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в търговска експлоатация след приключване на задължителните административни процедури, напомниха от пресслужбата на кабинета „Петков“.

Технически е необходимо обектът да получи от ДНСК Акт 15 и Акт 16. Пред медии Георгиева изрази надежда до края на юли да получи акт 16, както и да приключи пълната автоматизация на газопровода от гръцкия изпълнител на строежа „Авакс“, без която не може да се получи Акт 15.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България.

Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро. По интерконектора, след като получи съответните строителни разрешения, ще постъпва цялото количество, което „Булгаргаз“ договори от азерското находище „Шах Дениз ІІ“. Предвижда се по дългосрочния договор, който според експерти е на цени много по-ниски от тези на свободния пазар, да получаваме годишно 1 млрд. кубически метра газ. До 1 юли България получаваше близо една трета от тези количества, а след тази дата в страната вече постъпва изцяло количествата природен газ през точката Кулата-Сидирокастро. След като бъде пусната в търговска експлоатация газовата връзка, тези количества газ ще преминават през нея.

„Пускането на връзката ще освободи капацитет на връзката Кулата-Сидирокастро и ще даде възможност за допълнителни решения за внос на газ след октомври“, каза през медиите бившият премиер Кирил Петков.

Тези дни Агенцията по вписванията отказа да впише промените в управата на дружеството и избора на надзорен орган, които са съществен елемент от въвеждането в експлоатация на газопровода. Причината за отказа е сгрешени имена. В документите от общото събрание за избора на управа и надзор за техни членове е посочено, че са избрани Георгиос Полихрониу и Джордж Сатлас, а при заявлението за вписване посочените имена са Джордж Полихрониу и Георгиос Сатлас. От Агенцията по вписванията посочват, че не разполагат с доказателства, че става въпрос за един и същи хора.

От служебното Министерство на енергетиката съобщиха, че предписанията на Агенцията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Другите предписания са свързани с неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. От енергийното ведомството подчертаха, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли 2022 г. – един ден преди крайния срок и три дни преди встъпването на служебното правителство.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.