Ще дойде ли мирът в Донбас след размяната на пленници?

Световната общност демонстрира “рядко единодушие в оценките” за вчерашната размяна на пленници между Киев и размирен Донбас – приветстваха я всички, било то с повече или по-малко възторг, пише руският в. “Комерсант”.

Политици и наблюдатели споделят мнението, че може да последва нормализация в руско-украинските отношения и установяване на мир в района. Размяната обаче е само началото на пътя. Процесът изглежда ще е продължителен и труден, добавя изданието.

“Както и при всички предишни размени страните освобождаваха и приемаха главно граждани на Украйна, което за пореден път подчертаваше вътрешния характер на конфликта”, изтъква официозът “Росийская газета” – Москва отхвърля обвиненията на Киев и Запада, че взема страна в противопоставянето, подкрепяйки сепаратистите в Донбас.

Изчисленията на вестника съвпадат с данните, съобщени от канцеларията на украинския президент, че двете сепаратистки републики в Донбас са получили от Украйна общо 124 лица и са предали на Киев 76 души.

Още по темата

29 дек 2019 15:48

71

29 дек 2019 13:30

19

Размяната дава надежда Минските споразумения за уреждане в Украйна да бъдат реализирани изцяло и на първо място политическата им част, предвиждаща по-специално амнистия за бойците от Донбас, специален статут за региона и местни избори, обобщава “Росийская газета” коментар на Константин Косачов, председателя на външнополитическата комисия в руския сенат.

Президентът Володимир Зеленски посрещна украинците, освободени от Донбас, на киевското летище Бориспол и стисна ръката на всеки от тях. Освен това държавният глава благодари на лидерите от “нормандската четворка” за постигнатите договорености за размяна на пленници, посочва “Лента”, като цитира местното издание “Украинска правда”.

Размяната бе договорена на среща на “четворката” в Париж по-рано този месец; такива мерки предвиждат и Минските споразумения, напомня “Лента”.

Размяната на пленници между Киев и Донбас ще продължи и догодина, защото в украинските затвори все още остават хора, наричани официално “задържани лица”, пише “Известия”, като цитира Олга Кобцева, омбудсман от т. нар. Луганска народна република.

Размяната не влияе съществено върху крайното уреждане на конфликта – множество ключови въпроси остават нерешени, смята руският сенатор Владимир Джабаров, говорил пред всекидневника. Но “ако страните със ситни крачки продължат да напредват, в един момент ще се появи и надежда конфликтът да приключи”, добавя той.

Размяната се отразява на рейтинга на Зеленски, но не и върху уреждането на конфликта. Не бива да се очакват пробиви след връщането на пленниците, тъй като на политическата писта страните все още са в безизходица, твърди киевският политолог Михайло Погребински.

Най-голям отзвук в украинското общество предизвика включването в размяната на петима бивши спецполицаи, заподозрени, че са разстрелвали участници в киевския Майдан през 2014 г. Решението да бъдат предадени на самопровъзгласилите се републики предизвика протести и сблъсъци със силовите структури, отбелязва онлайн изданието “Медуза”, цитирано от БТА.

В отговор канцеларията на Зеленски заяви, че по закон бившите спецполицаи бездруго е трябвало скоро да бъдат освободени, а включването им в списъка за размяна фактически означава признание от страна на Русия, че са действали по нейна заповед, допълва “Медуза”.

Размяната на пленници разкри мащаба на репресиите в Украйна, пише в заглавие “Взгляд”.

Близо 200 души ще посрещнат Новата година сред близки и приятели. Но броят им изглежда нищожен, доколкото в украинските затвори лежат над хиляда политзатворници и още толкова подследствени. С тези цифри се похвали вчера бившият генерален прокурор на Украйна Юрий Луценко, каза председателката на украинския Съюз на политемигрантите и политзатворниците Лариса Шеслер, цитирана от електронния вестник.

По думите й сдружението получава данни, че в контролираната от Киев част от Донбас все още арестуват хора, обвинени, че подкрепят сепаратистите и Русия. “За какво доверие или подобряване на отношенията може да става дума? Всички стъпки на екипа на Зеленски говорят за обратното”, заявява Шеслер.

През октомври и ноември т. г., щом надеждата за нова размяна на пленници започна да се превръща в реалност, зачестиха арестите на цивилни в тази част на Донбас, която не е под контрола на Киев, информира обаче кореспондент на “Новая газета” в Украйна.

Според него агенти на донецкото “министерство на националната сигурност” откарвали хора денем от домовете им или от работа, извършвали обиски и после им повдигали обвинения по “най-популярните” членове от местния наказателен кодекс – шпионаж в полза на Украйна и екстремистка дейност.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.