100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19

Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентни стимули и помощи на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп сложи подписа си под документа и той придоби силата на закон. “Бяхме ударени от невидим враг и то силно”, каза Тръмп на церемонията по подписването в Овалния кабинет.

Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в историята на САЩ, отбеляза Франс прес.

Мерките бяха приети в Сената и Камарата на представителите почти единодушно, което е рядко срещано явление. То показва колко сериозно се отнасят републиканци и демократи към пандемията в момент, когато американците страдат, а здравната система има опасност да не издържи на напрежението, отбеляза Ройтерс.

Още по темата

28 мар 2020 01:25

5

27 мар 2020 22:29

66

“Нашата нация е изправена пред извънредна ситуация в икономическата и здравната сфера с исторически пропорции заради коронавируса, най-страшната пандемия от над 100 години насам”, каза председателката на долната камара Нанси Пелоси в края на тричасовия дебат.

От тези 2,2 трилиона долара 500 милиарда ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 милиарда ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства.
Кредити в размер на 350 милиарда ще бъдат отпуснати на малкия бизнес, 250 милиарда са предвидени за помощи за безработица, а поне 100 милиарда долара ще бъдат насочени към болници и други институции от системата за здравеопазване. Тридесет милиарда ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Броят на болните от COVID-19 в САЩ надхвърли вчера 100 000 души, съобщи университетът Джонс Хопкинс. Въпреки че е страната с най-много заразени в света, починалите в САЩ от коронавируса са по-малко в сравнение с други държави – 1544.

Тръмп нареди на компанията “Дженерал мотърс” да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

“Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори, които ще спасят американски животи”, каза той.

С подписването на заповедта Тръмп се позова на закон от времето на Корейската война, който дава право на президента да изисква от компании да сключват договори и да изпълняват поръчки, смятани за необходими за целите на националната отбрана.

Нюйоркската фондова борса приключи вчерашния ден с понижение на котировките, но отчете като цяло огромен скок на седмична база. Дау Джоунс отбеляза растеж от 17,6 процента за седмицата – най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 година. За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9,1 на сто и 10,3 на сто. Според анализатори причината за стабилизирането на финансовите пазари, разтърсени от кризата с новия коронавирус, е намесата на централните банки.

/БТА/
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.