200 млн. лв. е добра инжекция за сектор “Туризъм”

Извънреден онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе днес, посветен на мерките, които държавата ще предприеме след края на извънредното положение на 13 май.

Пред БНТ  президентът на КНСБ Пламен Димитров и Васил Велев предателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. “Винаги е по-добре, когато колективен орган взема решения”, коментира Димитров по повод това, че не здравният министър ще обявява извънредна епидемична обстановка, а кабинетът. Велев допълни, че се надява с внесените корекции недостатъците да са преодолени.

Димитров изтъкна, че сектор “Туризъм” се нуждае от целеви мерки, като посочи два водещи механизма – директна подкрепа, съобразно оборотите през миналата година. “Този сектор е един от най-пострадалите, но и още няколко сектори трябва да бъдат сериозно подпомогнати. – обясни той  и изрази съмнение, че ваучерите са най-добрата схема. “Не съм сигурен, че българските граждани ще ги ползват в момента, тъй като има хора, които се въздържат да пият и кафе в заведение, така че по думите му трябва да има директна подкрепа към хотелиерите съобразно оборотите през изминалата година.

Той обясни, че 200 млн. биха били добра инжекция. Също така мярката 60:40 в бранша на летния туризъм да бъде променена на 80:20.

Васил Велев коментира, че обсъждат с Министерството на туризма комплекс от мерки, които засягат и ресторантите. Ваучерите са добро решение, необходимо е разширяване и на ваучерите за храна. Поевтиняване на чартърите, да имат предимство при тази мярка българските авиокомпании. Също така преразглеждане на условията за участие на предприятията в мерките на държавата за подпомагане.

Предложи също така намаляване на ДДС в сектора до 5 или 9%. Според Димитров този дебат за ДДС ще повдигне въпроси да се намали и на лекарства, книги и други.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.