620 тира с евро се задават на хоризонта

620 тира с евро се задават на хоризонта
БНБ ще отсече 8 млн. евромонети пробно, съобщи управителят на Централната банка Димитър Радев

Монетният двор на Българската народна банка започва пробното отсичане на 8 млн. български евромонети. Евровите банкноти за местните нужди вече се отпечатват. Това съобщи управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждането на единната валута.

Общото количество банкноти и монети, които са необходими,

тежи 12 300 тона и съответства на вместимостта на 620 тира, каза управителят.

„БНБ и банките ще бъдат изцяло готови за присъединяване към еврозоната преди края на тази година, но изпълнителната власт има още доста неща за вършене”, каза Радев. „В резултат на политическата криза изгубихме инициативата и лидерството в процеса на присъединяване. Нуждаем се от устойчива проевропейска политическа конструкция”, подчерта той.

„Преминаваме към тестово отсичане на 8 милиона броя монети по 1 милион всеки номинал“, уточни Димитър Радев. Заготовките, както за тестовата серия, така и за редовното производство, са договорени и започва тяхната доставка.

Осигурени са необходимите площи за процеса на обмяна, включително в София, Пловдив и Варна, както и необходимите машини и техническо оборудване за този процес. До края на този месец се очаква да се финализира решението за Бургас, а до края на лятото ще се въведе в експлоатация новоизграденият касов център в Плевен. „Изграждането на този център е част от мащабната ни програма за модернизиране и развитие на системата от касови центрове, които са на практика промишлени предприятия“, обясни още Радев.

Монетният двор е напълно готов като оборудване и като експертен капацитет за отсичането на българските евромонети. Той предстои да получи необходимия лиценз за отсичането на евромонети, което ще стане след предстоящото сертифициране на пробната серия, информира управителят на БНБ. Съвместното дружество на българската печатница вече разполага с лиценз и отпечатва евробанкноти за нуждите на централните банки в еврозоната.

В процес на цялостно обновяване е автопаркът на БНБ от бронирани и охранителни превозни средства, както и одобряване на новите транспортни схеми и охранителни системи. Димитър Радев посочи, че общото количество банкноти и монети само в процеса на обмяната възлиза на около 12 300 тона.

„България възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция чрез присъединяване към еврозоната“, категоричен бе Димитър Радев. По думите му забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава.

Той посочи, че мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди.

Димитър Радев добави, че в момента България изпълнява абсолютно всички номинални критерии за присъединяване към еврозоната, с изключение на този за инфлацията.

Отрицателната разлика по отношение за критерия за ценова стабилност се намалява, включително и през последния месец, но се очертава да остане над изискванията на критерия към датата на предстоящата оценка, която ще бъде направена на база на данните към края на месец май, допълни управителят на БНБ, цитиран от БТА.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.