78 кандидати за ваксина срещу COVID 19, пробват първите 5 варианта

Пет  варианта за ваксина срещу  COVID-19 се изпитват в момента по света, обясни проф. Радостина Александрова – доктор по вирусология към Института по експериментална морфология, патология и антропология, БАН пред БНТ.

Специалистът сподели, че преди дни едно от най-авторитетните издания в науката – “Nature”, е посветило една от статиите си на ваксините срещу коронавирус и се оказа, че кандидат-ваксините са 78 и 5 от тях са в първа фаза на клинични изпитания при хора за безопасност. Според нея най-ценното е това, че и в петте случая се използва различен подход при разработването на ваксините.

По думите й, този вирус притежава характеристики, познати ни от други вируси, но уточни, че той е твърде нов и затова не може да се каже дали ако го преболедува човек няма да се зарази повторно.

Тя уточни, че въпреки многото възможности за да бъде създадена ваксина и тя да достигне до хората ще е необходим дълъг период от време, който е поне година и половина.

“Няма специфично лечение, няма специфичен антивирусен препарат конкретно срещу този коронавирус, но има достатъчно данни от предишни проучвания в Китай и в други държави, въз основа, на които започнаха клинични изпитвания, иницирани от СЗО, иницирани от Франция и от други страни и в тези клинични изпитвания са включение хора с COVID, които са хоспитализирани и които имат сериозна клинична картина.”, обясни професорът – и продължи – Всеки ден, уверено, макар и с малки крачки вървим към опознаването на коронавируса.  По думите й, той комбинира характеристики на други вируси по уникален начин. Според нея COVID 19 е със стабилен геном и при взети проби от болни се виждало, че няма вариант за мутация, която да го  прави по-смъртоносен.

“Той няма абсолютно никакъв интерес да убие своя гостоприемник т.е. хората. По-скоро вирусът ще се опита да се адаптира към нас”,  предположи проф. Александрова.

Вирусологът разказа, че светът не тръгва от нулата с ново лекарство, защото ще отнеме много време елементът “безопасност”, за да не се създаде токсично лекарство. Затова специалистите залагат на опити с вече познати медикаменти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.