Бизнесът на колене заради скъпия ток: Европейската комисия стопира компенсациите, ще се чака с месеци

Хотелиери и производители са в затруднения, докато чакат помощта, одобрена от българските власти

Българският бизнес ще трябва да изчака за дългоочакваните компенсации заради високите сметки за електроенергия, въпреки че мярката беше одобрена от парламента и правителството.

Причината за това забавяне е, че предложената помощ трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия, което може да отнеме до шест месеца.

През юли сметките за ток на бизнеса скочиха с почти 60%, което предизвика сериозни притеснения сред предприемачите.

Правителството обеща помощ, като предложи таван от 180 лева на мегаватчас, над който държавата да поеме разходите за електроенергия на фирмите. Мнозина в сектора се надяваха, че тази мярка ще облекчи финансовия натиск.

Невена Айвазова, собственик на пекарна, сподели разочарованието си, след като получи писмо от доставчика си на ток, което я информира, че компенсациите ще бъдат изплатени едва след одобрение от Европейската комисия.

Дотогава сметките ще бъдат начислявани в пълен размер, което поставя малкия бизнес в затруднено положение. „Лошо, не знам как ще ни се отрази„, коментира тя пред bTV, изразявайки безпокойство за бъдещето на своята пекарна.

Ситуацията е още по-тежка за хотелиерите в Слънчев бряг, които са изправени пред астрономически сметки за ток в разгара на летния сезон.

Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, сподели, че е принуден да подписва кредити, за да покрива разходите си за електроенергия, въпреки че има инсталирани фотоволтаици. „Ако досега съм плащал 10 000 лева, сега сметките ми достигат 30-40 000 лева. Това е непосилно за повечето хотелиери“, отбеляза той.

Според експерти, подобни мерки, при които държавата поема част от разходите на бизнеса, могат да доведат до нежелани икономически последици, като например повишаване на инфлацията.

Енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията изрази съмнение, че мярката ще бъде одобрена от Европейската комисия.

Според него решението на парламента е било по-скоро популистко, с цел да спечели подкрепата на бизнеса и обществото, без да се вземат предвид дългосрочните последствия.

В момента България очаква становището на Европейската комисия, което може да забави прилагането на помощта за бизнеса с месеци, оставяйки много предприятия в несигурност относно бъдещето на своите сметки за електроенергия.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.