Изобличиха МВР в лъжа. Европрокуратурата потвърди, че проверява „Чирен“, а не БОТАШ

Изобличиха МВР в лъжа. Европрокуратурата потвърди, че проверява "Чирен", а не БОТАШ
Можем да потвърдим, че Европейската прокуратура извършва в София претърсвания в „Булгартрансгаз“ и още четири дружества, разположени в три града в България,

в рамките на разследване на възможни измами при възлагането на обществени поръчки, свързани с финансиран от ЕС проект за разширяване на подземното газово хранилище. Разследващите мерки не са свързани със споразумението за транзит“.

Това съобщиха днес от ръководената от Лаура Кьовеши институция, цитирани от „Нова телевизия“. Така става ясно, че акцията не е заради договора с Боташ, каквито информации МВР пусна манипулативно във вторник сутринта.

По-рано днес два различни и независими един от друг източника на „Гласове“ заявиха, че действията на прокурорите на Кьовеши в „Булгартрансгаз“ са заради разширението на газохранилището в Чирен. По-рано от МВР пуснаха информацията, че акцията е заради договора с турската компания БОТАШ.

„Не е вярно. Нито един документ за БОТАШ не е поискан от разследващите, които се интересуват от газохранилището „Чирен“. От МВР разпространяват фалшива информация, за да скрият, че европейската прокуратура разследва далаверите на Мирински и Пеевски“, заяви пред „Гласове“ човек от службите.

Друг източник от прокуратурата потвърди, че акцията на европейските му колеги е за Чирен, а МВР се е забавило с осигуряването на достъп с няколко дни, което е вбесило хората на Кьовеши.

Проверките са заради разширяването на газовото хранилище в Чирен, за което от Европа бяха отпуснати 78 млн. евро.

„Претърсванията все още продължават, така че засега не можем да споделим повече информация, за да не застрашим текущите процедури и техния резултат“, казват още от европрокуратурата. По-рано днес служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че българската полиция само помага в осигуряването на достъп до сградите и не може да съобщи подробности за акцията.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха утре служебният министър на енергетиката Владимир Малинов да бъде изслушан по казуса в комисията по енергетика в Народното събрание. Той обаче е на посещение в Гърция, където проверява докъде е стигнал ремонта на терминала за разтоварване на втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис.

До заемането на поста на служебен министър Владимир Малинов беше изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Според „Продължаваме промяната – Демократична България“ това е причината той да има най-пълна информация по случая“.

Пред „Нова телевизия“ днес заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Драгомир Стойнев посочи, че нейните членове не са получавали информация за нарушения при изпълнението на проекта за разширение на капацитета на подземното газово хранилище в Чирен. „Щом ЕП проверява, следователно има защо“, допълни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.