България – рай за мафиотите: Единственият задържан по случая „ББР“ вече е на свобода

България – рай за мафиотите: Единственият задържан по случая „ББР“ вече е на свобода

Пуснаха единствения задържан по случая „Българска банка за развитие“ (ББР) – адвокат Иван Георгиев на свобода. Това стана срещу парична гаранция от 50 000 лева.

Само на него Прокуратурата успя да повдигне обвинение по гръмкото дело. Разследването е заради необезпечен кредит от близо 150 милиона лева. Същият е отпуснат през 2019 година от банката, ръководена тогава от Стоян Мавродиев. Парите са преведени към фирма „Роудуей Кънстръкшън“, собственост на Румен Гайтански – Вълка.

SafeNews припомня, че вчера прокуратурата обяви, че са събрани доказателства и срещу Мавродиев и Гайтански. Те обаче все още не са открити, за да им бъдат повдигнати обвинения.  Според разследващите, на върха схемата е бил Стоян Мавродиев, а Румен Гайтански и Иван Георгиев са били негови помагачи. Много е възможно да им бъдат повдигнати обвинения и за пране на пари.

По думите на прокурор Деян Захариев предстои да се проследи пътя на паричния поток от момента на усвояване на кредита. Захариев уточни, че до момента няма официална информация Гайтански и Мавродиев да са извън пределите на България.

„След анализ наблюдаващият прокурор е привлякъл като обвиняеми трима души за длъжностно присвояване в особено големи размери. „Наказанието за това е от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество“, добави прокурорът.

Десислава Петрова поясни, че делото срещу Гайтански и Мавродиев по случая „ББР“ е образувано още в края на октомври 2022 г. То е за отпуснат заем още през 2019 г. от 150 млн. лв. Образувано е и водено по сигнал за разследване по чл. 282 от НК, а именно „Престъпление по служба“.

Текстът от Наказателния кодекс, по който тримата се разследват е длъжностно присвояване в особено големи размери.

Първоначално наказателното производство е водено от ГДБОП.

След това то е поето от следовател от СГС. През май 2023 г. делото е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за „Престъпление по служба“. Това е установено и от Вътрешно-ведомствен контрол.

Върховна апелативна прокуратура обаче установява пропуски в разследването. Те са по фактите в случая. Не са били разследвани връзките между дружествата.

От 12 януари 2024 г. делото е възобновено. Разпитани са свидетели, включително и пред съдия.

„След промените в законодателството, делото е възложено на инспектор от Антикорупционната комисия“, допърни Петрова.

В резултат на получени доказателства са извършени обиски в София и Кърджали.

Тя напомни, че не може да изнася подробности, тъй като това би попречило на разследването. Десислава Петрова потвърди, че са иззети три автомобила на Гайтански, които са на много висока стойност.

Прокурорът призова медиите да не се намесват в работата на Държавното обвиненине.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.