Лекари в Плевен оперираха жена със съмнение за COVID-19 с робот

Лекари в Плевен оперираха жена със съмнение за COVID-19 с робот

Снимка: БГНЕС

Онкохирурзи в Плевен взеха революционно решение, за да продължат с нужните операции, дори и в условията на извънредно положение. За да продължат с интервенциите, те използват робот. Проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов вече успешно провеждат телемедицина и телехирургията. Преди дни те успешно приложили иновациите при операция на пациент.

“Ситуацията се променя много с това ново заболяване. Има пациенти, които се нуждаят от спешна оперативна интервенция. Такъв пример е пациентка, която беше с много тежко онкологично заболяване и трябваше да бъде спешно оперирана. Тя обаче беше със съмнение за COVID-19 с кашлица и съмнения за пневмония и трябваше да решим как да постъпим”, обясни хирургът проф. Григор Горчев пред NOVA.

Проф. Горчев посочи, че извършването на операции с конзола е вече стандарт, който се налага. „Сега е моментът да се покажат телемедицината и хирургията като начин на въздействие и начин на работа при такива пациенти”, допълни той.

$Животът продължава и пациентите имат нужда от оперативни интервенции. Да, в условията на епидемична обстановка спешните операции и тези на онкологичните пациенти са приоритетни. Цялата медицинска общност в момента решава в динамика как да подхожда нестандартно в една наистина нестандартна обстановка”, каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов.

“Изследванията на пациентката излязоха и тя за щастие беше с отрицателна проба. Но все пак екипът взе всички мерки, за да бъдат защитени всички”, посочи още проф. Томов.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.