Блокадите на места продължават седми ден, протестът има ново основно искане

Блокадите на места продължават седми ден, протестът има ново основно искане
Блокадите на енергетици и миньори на места остават, част от протестиращите решиха да продължават с недоволството.

Това решиха протестиращите от „Марица изток“ въпреки гласуваното от Народното събрание споразумение.

Основното им искане вече е оттегляне на териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението.

Миньори и енергетици искат тези точки да бъдат вкарани в плановете, за да са гарантирани. Според тях след преговорите с властта, не са били разбрани. Те са искали да питат хората по места дали са съгласни със споразумението. Оказва се, че не са.

От протеста на АМ „Тракия“ недоволни обясниха, че ще се приберат по домовете си само ако точките бъдат включени в териториалните планове.

Споразумението с държавата не е подплатено с нищо, ние сме лъгани, лъгани, лъгани, това заяви Георги Господинов от КНСБ в Марица Изток по БНТ от блокадата на АМ “Тракия”. Те са категорични, че няма да отстъпят, докато не бъдат изтеглени териториалните планове за справедлив преход. Според Господинов решенията не помагат на миньорите, само се дописват нови дати в тях.

Опитват се да ни разединят по партийна линия, но на протеста няма партийни и синдикални знамена, само българското знаме, допълни Господинов.

Участници в протеста заявиха, че преговорите с правителството ще продължат, само ако неговите представители дойдат на място. Те са разочаровани от срещата в Народното събрание и емоциите, които са се разгорели на нея.

На блокадата на АМ “Тракия” не смятат, че прекратеният протест на магистрала “Струма” е предателство. Те уважават решението на колегите си от бранша и са им благодарни за подкрепата. “Ние защитаваме дружеството, но проблемът е национален”, коментира един от протестиращите миньори.

След повече от три часа дебати и спорове депутатите приеха Проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, депутатите и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“.

То бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. От “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”. Споразумението е съставено от седем точки.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.