Само за 2024 Кралицата на винетките ще спечели 60 милиона от ТОЛ такси благодарение на Чаталджагейт и схемата с палата на Василев и Лорер!

Само за 2024 Кралицата на винетките ще спечели 60 милиона от ТОЛ такси благодарение на Чаталджагейт и схемата с палата на Василев и Лорер!
Сделката с палата на „Промяната“ на тандема Лорер-Кокорчо е наистина златна за Кралицата на Винетките Станислава Арнаудова, която благодарение на Асен Василев запази 7-те процента комисионна и се кани да капитализира рекордни приходи от десетки милиони.

Чудесно бонусче от десетки милиони директно от джоба на трошащите колите си по разбитите ни пътища данъкоплатци.

Над 64,4 млн. лева ще получат посредниците за винетки и тол такси и сред тях е и „Интелигентни трафик системи“, чиято собственичка купи скандалния имот на „Чаталджа“ 3. Това показват изчисленията на очакваните приходи от 920 млн. лева и 7% от тях отиват за посредника, обясни бившият министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Кирил Петков“ – Гроздан Караджов, в интервю пред БНР.

Той коментира „Апартаментгейт 2“, в който се замесват имената на Даниел Лорер от ПП и неговия съпартиец и финансов министър Асен Василев.

За България това е вторият „апартаментен скандал“ в последните 5 години, след 2019 г., когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отстрани дясната си ръка Цветан Цветанов, който имаше афинитет към изгодните имотни сделки.

„Чаталджа 3“ има връзка с фирмата „Интелигентни трафик системи“, заяви Караджов и припомни, че се е опитал да сложи ред в бизнеса с винетките, когато е бил министър на регионалното развитие.

„Имаше много съпротивителни сили. Аз с твърда ръка въведох коренно различни тарифи за всички, които ползват пътната мрежа и сложих ударението върху товарните пътни превози, които най-много разрушават. Преди беше 1/3 за тях и се обърна, като в Европа 2/3 се плаща от товарния трафик и намалихме с 10% цената на винетките. Двамата министри след мен направиха тежки отстъпления – около 50% от т. нар-нови тарифи“, припомни Караджов.

„7% отиват в джоба на посредника и доскоро тя беше единствена фирма, нейната собственичка е купувачът на сградата на „Чаталджа“ 3. Партньори по сделката индиректно – Асен Василев, а Лорер като частно лице.

Според мен фактите говорят за лобизъм и то в най-груб вид, а като гарнитура и злоупотреба със служебно положение. МФ внася поправка в закона, а фирмите посредници са две. Едната държи 90% от пазара. И МФ внася поправка, подписва изведнъж министърът, преди да започне да се прилага законът – ЗОП. И тази фирма ще загуби десетки милиони. Ако не се пипат тарифите, а останат, тази година приходите ще са над 920 млн. лева от тол такси и винетки, и 7% са за посредника“, каза регионалният министър в кабинета „Петков“.

Караджов обясни цялата схема и определи като „случайно“ съвпадение, че процедурата съвпада с покупката на имота:

„Само една-единствена страна – въпросната фирма, възразява пред МФ и те казват, „а добре ние се отказваме“. Следващата „случайност“: Става два дни преди да се задвижи покупката на „Чаталджа“ 3. Как тази фирма е разбрала, че се продава сградата? Сделката идва в ключов момент, нито е обявено, че сградата се продава, нито как въпросната госпожа с винетките е разбрала, че се продава тази къща.

Точно предстои запор, защото сградата е част от бившата фирма на Асен Василев. Изведнъж се явява като купувач тази фирма с винетките, преди сградата да си я вземе истинският кредитодател на фирмата на Асен Василев“, каза Гроздан Караджов.

„ПП-ДБ реанимираха за комисионната за винетките от 7 на 3%. Това е обсъждано в предишното НС, предложението е било на ДБ и е отхвърлено. За мен това е пиар акция. За да смените тарифата от 7 на 3%, не е необходимо да променяте закона, казвам ви го като бивш министър“, категоричен е Караджов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.