България няма да доставя на Украйна изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори

България няма да доставя на Украйна изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори
Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Имаме нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, каза още президентът Румен Радев по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“. Правосъдна реформа, която да изключва произволни арести и избирателно правосъдие, добави Радев.

Държавният глава обясни, че към него няма постъпила информация относно разследването на прокуратурата на организирана престъпна група и открития списък с имена на магистрати и не може да коментира.

БТА припомня, че миналата седмица прокурор Илиана Кирилова обясни, че досъдебното производство е образувано на 14 септември след получен секретен доклад от българските служби за сигурност.

То е образувано от Софийската градска прокуратура и е за организирана престъпна група с цел получаване на доходи от пране на пари и данъчни престъпления. Предстои преценка за отделяне на материали по делото в отделно разследване за престъпна група за търговия с влияние и за наркотици.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.