България рапортува пред ЕК: Не водим преговори с „Газпром“ за нов договор

България рапортува пред ЕК: Не водим преговори с „Газпром“ за нов договор
„Българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор.

Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент.“

Това е заявил служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен и други представители на ЕК, в който е участвал и енергийният служебен министър Росен Христов. За разговора съобщи правителствената пресслужба.

Представителите на ЕК са били запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план.

Дългосрочният предвижда обявяване на международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ.

Предвижда се служебното правителство да стартира процедурата, а решението за сключването на такъв договор ще бъде взето от редовен кабинет.

България е потвърдила и интереса си да участва в механизми за съвместно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат създадени в рамките на Енергийната платформа на ЕС.

„Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ“, е заявил Дите Юл Йоргенсен.

Алексиев и представителите на Брюксел са се съгласили, че е необходимо продължаване на регионалното сътрудничество в контекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG).

Това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция. Двете страни са се договорили да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България.

Алексиев е запознал европейските си колеги с резултатите от среща на представители на правителството с работодателските организации, синдикатите и Националното сдружение на общините, на която са посочени нива от около 130 евро на мегават/час като пределно поносима цена за бизнеса и домакинствата, за да не се допусне неконкурентоспособност на индустрията, потребяваща природен газ спрямо тази на ток.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.