Енергийният министър: Газът от американските танкери на Кирил Петков е с 50 % по-скъп от този на „Газпром“

Енергийният министър: Газът от американските танкери на Кирил Петков е с 50 % по-скъп от този на „Газпром“
Цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков” е с 50% над тази от “Газпром”.

Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по Нова тв.

Преди няколко месеца Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Петков обяви, че цената ще е четири пъти по-ниска, а Кирил Петков се похвали, че дългосрочно е осигурил евтин газ, който не идва от Русия и България напълно се е освободила от руската енергийна зависимост.

Служебното правителство се е отказало от възможността да вземе седем танкера с втечнен газ от Америка, защото не е успяло да осигури слотове на “нормална” цена. Така, страната ни ще получи само един танкер. “Този слот, който осигурихме, позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим бяха от посредници на високи цени”, обясни енергийният министър.

Росен Христов уточни още, че в четвъртък са проведени разговори с ЕК относно закупуване на газ от “Газпром” по съществуващия договор. “Имахме пълно разбиране по темата”, заяви Христов. Схемата на плащането, за която служебното правителство ще настоява, е банкова гаранция след получаване на доставките на газ за месеца. Досега схемата е била за авансово плащане, уточни Христов, но при този вариант съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът – не.

Попитан ако купуваме руски газ, не финансираме ли така войната в Украйна, той отговори, че ние и сега купуваме руски газ през посредници и плащаме 30% отгоре върху цената.

„Първо Германия трябва да спре да купува руски газ, тъй като те са най-големият консуматор и най-много финансират Русия по тази логика“, каза той.

По изчисления цената на ”Газпром” за септември е била 312 лв, а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром”.

Към днешна дата не се превеждат пари към „Газпром“ и не се искат договорените количества. „Това, че се превеждат пари не е повод за нищо. Заявки може да се правят, но те се връщат с нулево потвържение. Ние следваме условията по договора, така че да сме максимално защитени, но това не води до никъде.

За момента сме във висящо състояние. Шансът да дойде 31 декември и те да предявят искания е реален. Дали ще го направят, дали смятат, че могат да спечелят арбитража, какъв е шансът ние да спечелим, са сериозни анализи“, разкри служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Нова телевизия.

На въпрос не се ли държим ние така че да загубим арбитража, той отговори: „Защо трябва да рискуваме да отидем на арбитраж, при положение, че ние имаме нужда от газ на ниска цена“.

„Ние хем имаме нужда от газ, който не можем да намерим на такава цена другаде, и в същото време, ако не го вземем от „Газпром“ рискуваме арбитраж, логически нещата не се връзват“, каза министърът.

След срещата си на 11 май с Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, Кирил Петков обяви, че е договорил американски газ „в пъти по-евтин от руския“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.