Василев разби лъжите на ГЕРБ за вдигане на данъци: България не въвежда 15% данък печалба!

Василев разби лъжите на ГЕРБ за вдигане на данъци: България не въвежда 15% данък печалба!
България няма да въвежда 15% корпоративен данък.

Това обяви министърът на финансите Асен Василев на извънреден брифинг по повод оповестеното по-рано днес на пресконференция на ГЕРБ.

Той определи като „злонамерени“ твърденията на ГЕРБ, че България тихомълком се е съгласила с предложението на ОИСР и Г-20 да се въведе уеднаквена ставка за данък печалба в размер на 15%.

„По повод това изказване мога само да кажа, че това са пълни глупости. Според мен – целенасочени лъжи. Тази инициатива е за големи компании от чужбина. Тук няма нищо кардинално като позиция”, каза Василев.

Той обясни, че преди тази инициатива да стане факт, тя първо трябва да „мине“ през Европейската комисия, а след това и да бъде одобрена в българското законодателство. На брифинга финансовият министър заяви, че планът за въвеждане на еврото вече е публикуван за обществено обсъждане.

На пресконференция ГЕРБ попита кой разреши корпоративният данък да се вдигне до 15%. Томислав Дончев обвини служебното правителство, че се държи като избрано от парламент с хоризонт поне два мандата. Той припомни, че на 30 юни като 17 точка от дневния ред МС е гласувала позиция да подкрепи инициативата на ОИСР, без обществено обсъждане и оценка на въздействието.

„Минималната данъчна ставка от 15% ще важи само за международни компании, които работят в повече от една държава и имат обороти над 750 млн. евро. За нито една българска компания не се отнася това, дори и да имат обороти над 750 млн. евро. Т.е. оставаме на 10% данък“, заяви министър Василев.

У нас подобна промяна би засегнала няколко мултинационални компании, като например търговските вериги.

Той поясни, че разговори за единна корпоративна данъчна ставка се водят от повече от четири години, като идеята е да се преустанови избягването на данъци от международните компании, които оперират в различни държави. „Този процес ще продължи още поне 4 години, защото трябва да се вземе решение от Европейската комисия, да се приемат евродирективи“, заяви още Василев.

Предложението на ОИСР е прието от 130 държави. Три европейски страни са против него – Ирландия, Естония и Унгария.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.