„Галъп“: Срив в доверието към Борисов – само 20%, а недоверието към него е 68%

„Галъп“: Срив в доверието към Борисов – само 20%, а недоверието към него е 68%
Личното доверие на Борисов е вече 20% – най-ниското ниво в последните няколко години.

Недоверието е 68%.

Драматичен спад има в доверието на цялото правителство – 19%, недоверието за първи път от години е над 70%!

И при парламента има шокова падане на доверието – сега е около 15%, при обичайни за последните месеци около 20%.

Недоверието е 77%.

Това са част от изводите от националното изследване, проведено от 30 юли до 7 август сред 811 пълнолетни българи. Теренът е преди анонса на Бойко Борисов за конституционен дебат и няма как да отрази потенциалния ефект.

Само преди два месеца доверието към Борисов е движеше около 25%, а недоверието – около 60%.

Така Борисов вече е на нивата на доверие, например на Илияна Йотова или на Томислав Дончев.

Непосредствено до Борисов е Корнелия Нинова със 17% доверие.

На практика цялото правителство отбелязва спад в доверието – след като се движеше близо около 30%, сега е около 19%.

Недоверието пък е преминало над 70% – за пръв път от години.

Сходна е тенденцията и при парламента – доверието там сега е около 15%, при обичайни за последните месеци около 20%.

Недоверието е 77%.

Личното доверие в Румен Радев остава високо – 47%, при недоверие 35%. Доверието в президентската институция като цяло пък като че ли изглежда малко по-застрашено от сегашната ситуация – то се движеше около 55%, а недоверието – близо над 30%. Сега обаче „ножицата“ тук като че ли се затваря и доверието вече е 47% а недоверието е 39%. Въпреки това институцията остава с положителен баланс.

Явно в сблъсъка Борисов – Радев потенциално застрашена е популярността и на двете страни, като, разбира се, в осезаемо по-неизгодна позиция е премиерът Борисов, сочат още данните на “Галъп”.

62% казват, че подкрепят протестите срещу правителството, 23,7% казват, че не ги подкрепят, а останалите се колебаят.

58,9% искат оставка, а 26,5% са на противоположното мнение.

Данните показват и обичайната от десетилетия структура на мненията по всички въпроси за властта у нас в края на всеки един мандат, но в същото време сочат и сериозно обществено раздразнение.

Свидетелство за последното е, че вече 50% смятат, че предсрочните избори са необходими за страната, докато 34,1% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

Преди седмици идеята за предсрочни избори по-скоро не събираше ентусиазъм. Очевидно, масовото съзнание плавно „свиква с мисълта“ за предсрочни избори.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 30 юли и 07 август 2020 г. сред 811 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Източник: Епицентър.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.