Данаил Кирилов: 250 члена на една партия ежедневно ме наричат Барни Ръбъл, имам ги на списък

Данаил Кирилов: 250 члена на една партия ежедневно ме наричат Барни Ръбъл, имам ги на списък

Правосъдният министър Данаил Кирилов беше наобиколен от журналисти по време на Националното съвещание на прокурорите и следователите в „Бояна“, които го обсипаха с иронични въпроси за колко време ще напише конституцията.

Той отказа да каже кои други негови колеги, освен него са писали предложената от ГЕРБ конституция.

„В моята част, поемам отговорност за това не се крия и не се афиширам. Не съм единствен, участвал в подготовката на първоначалния проект. Той изпълни целта си. Няма връзка между нещата, смятам, че като министър имам възможността да изразявам становища. Не мога да посоча дните – беше работен от два екипа от трима колеги. Няма да ви ги кажа кои са колегите с оглед на вашата атака“, обърна се той към журналистите Миролюба Бенатова и Полина Паунова.

На въпрос дали се е обидил на премиера за забраната да пише в социалните мрежи, Кирилов рече: „Не съм се обиждал. Уважавам мнението на премиера и това е правилно в конкретния случай. Приемам, че конкретни лица са се почувствали лично засегнати. В никакъв случай не съжалявам за написаното. Ако съжалявам за нещо, то е че не развих тезата си, защото се спекулираше с някои от отправните тези…Не мога да разбера колегите – хем иронизират, хем изливат гняв, а пращат покани в социалните мрежи“, опита се да отбие ударите той.

Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а от тези протестиращи колеги. Бих събрал документите и бих направил правен анализ. Би следвало да огранича публикациите в социалните мрежи. Година и половина ми викат Барни Ръбъл една политическа партия. Аз имам списък, 250 члена ежедневно ме наричат така. Хем ме иронизират, хем се подиграват, а пращат покани за приятелство, допълни той.

В отговор на въпроса защо се предвижда да бъде разделен ВСС, министър Кирилов отговори: „ВСС е разделен – така, както е препоръчала Венецианската комисия. „Какво не сме изпълнени? Спорът остана за една бройка, една математика – да има за какво да говорим… Едни хора просто се страхуват, че няма да имат теза. Ако се приеме, че всичко е изпълнено коректно и точно, едни хора се страхуват, че няма да имат теза и няма да имат работа“, посочи Кирилов.

Конституция не се приема със 115 гласа, важно е да има консенсус и всички да са убедени, че това е най-доброто решение, каза още министърът на правосъдието.

„Българската постсоциалистическа държава е свързана с историята си. Правихме сериозни анализи в тези дни, когато предлагахме промени в Конституцията. На 7 държави главата „Права и свободи на гражданите“ е еднаква като тази в Руската Конституция. Тези конституции са писани тогава – в началото на 90-те години“, каза още той.

„Даваме сериозна заявка за много сериозен политически, парламентарен и обществен дебат за промените в Конституцията. Като отговор на това наше предложение смятам, че бяха декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати. Разчитам само на един разумен, открит, некорумпиран политически дебат без олигарси, които да го манипулират. Не мога да разчитам на никой друг, освен на колегите от ГЕРБ и политическото ръководство. Разчитам на разум. Конституция не се приема със 115 гласа, нито със 121, даже бих казал не със 161. Важно е да има консенсус и всички да са убедени. Важно е професионалистите, които прилагат закона, да вярват, че това е най-доброто решение. На всички разчитам“, заяви той.

Валентин Касабов от НФСБ отбеляза, че позицията на партията е, че задължително тези консултации за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията трябва да се състоят.

Въпросните разговори ще започнат още утре.

Източник: Епицентър.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.