Депутатите в новата пленарна зала от есента заради коронавируса

Кризата с коронавируса у нас форсира преместването на цялата работата на депутатите в ремонтираната пленарна зала на бившия партиен дом на пл. „Александър Батенберг“. Управляващите планират есенната парламентарна сесия да стартира в зала „Света София“, която е почти готова и за която бяха похарчени милиони левове, като основният им е аргумент е, че в нея разстоянието между народните представители е по-голямо и така е по-малка вероятността от заразяване с вируса. Според депутати отстоянието в реновираната зала е около 70 см, докато в настоящата е около 40 см. 

Още по темата

28 май 2020 12:35

23

„Има възможност от есента пленарните заседания да започнат там, като паралелно с това ще текат и ремонтни дейности. На последния председателски съвет се възложи на парламентарните групи да разговарят с членовете си дали приемат при тези условия да се започнат заседанията в новата пленарна зала от септември“, коментира пред „Сега“ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. По думите й преместването в бившия партиен дом изцяло щяло да стане само, ако има съгласие на всички парламентарни групи, което явно съществува. Депутати от различни ПГ, с които „Сега“ разговаря, потвърдиха, че нямат възражения да работят само там, като са им дадени и вече разпределения коя група в коя стая ще се помещава.

„В зала „Света София“ е абсолютно минимизира епидемични риск, защото наистина отстоянията между отделните народни представители е в рамките на изискванията, които се предвиждат в мерките. Това беше и основният аргумент да ускори процеса по преместването ни“, допълни Дариткова.

Тя призна, че има някои спънки около местенето, тъй като не е приключила работата около монтирането на системата за гласуване в зала „Света София“. Най-вероятно настоящата ще бъде преместена в новата зала, а впоследствие да се монтира нова, посочи Дариткова. 

„Вече се събрахме да говорим по темата и да обсъдим разпределението на кабинетите“, каза пред „Сега“ зам.председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той също смята, че от есента няма да има проблем дейността на депутатите да е съсредоточена единствено в сградата на пл. „Батенберг“. Остава обаче открит въпросът каква ще е съдбата на сградата, в която в момента заседават депутатите и която отдавна искат да заменят, тъй като им била тясна.

И според Хамид народните представители ще работят в условия на продължаващи ремонтни дейности, но те нямало да им пречат. „Единствено заради коронавируса се е забавила обществената поръчка за аудио-визуалната система, мисля, че ще решат проблема временно с наета или съществуваща“, каза още той. Според него в „Света София“ условията ще са доста по-нормални, особено в условията на коронавирусна криза.

Депутатът от левицата Филип Попов коментира пред „Сега“, че новата зала е напълно готова да приеме депутатите от септември, но ремонтните дейности нямало да приключат и тогава. Предстои работа по парното, по електрическата система, климатичната.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.