Д-р Фаучи: Възможно е ваксинираните да продължават да предават вируса

Д-р Фаучи: Възможно е ваксинираните да продължават да предават вируса
Възможно е ваксинираните да продължават да предават вируса и да заразяват други.

Това е мнението на главния медицински съветник на американския президент Доналд Тръмп и директор от 1984 г. на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи.

79-годишният медик ще остане на ключова длъжност и в следващата администрация на Белия дом, тъй като по-рано днес новоизбраният президент Джо Байдън обяви, че ще го назначи за свой главен съветник относно кризата с COVID-19.

„Да, възможно е – заяви д-р Фаучи, запитан от журналиста Джон Бcрман от CNN дали хората все още могат да предават COVID-19, след като са били ваксинирани. – Ще знаем отговора на това, след като наблюдаваме хората по-дълго. Мисля, че със сигурност е възможно. Основната крайна точка за ваксината е клинично разпознаваемо заболяване.

В крайна сметка ще разберем дали тя предотвратява клинично разпознаваемо заболяване, но ако все още има някакъв вирус в носната лигавица на човек, това (предаването на заразата) е възможно. Все още предполагаме, не знаем“.

Фаучи добави, че „може дори да имате вирус в носната лигавица, но усилването на имунната система, което получавате от ваксината, би могло да направи нивото на вируса там толкова ниско, че макар и да сте заразени ще бъде много по-трудно за да предадете тази инфекция на друг човек.“

Експертът добави, че засега това е само възможност. „Сега не знаем отговора, но ще го намерим. Това е част от проследяването на изследването на ваксината“, каза още той.

Д-р Фаучи заяви, че въздействието на ваксините върху смъртността „няма да е веднага“, но ще дойде. Давайки пример със здравните работници и уязвимите хора в домовете за възрастни, Фаучи обясни, че за да се получи имунитет, ще са необходими 7 до 10 дни, като допълни:

„Вероятно няма да видите измеримо намаление в продължение на поне няколко седмици, ако не и повече. Но то ще дойде, гарантирам го. Ако успеем да ваксинираме правилните хора навреме и след това преминем към следващото ниво, няма съмнение“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.