Експертиза казва можел ли е да се избегне течът от НАП

Експертиза казва можел ли е да се избегне течът от НАП

Снимка: БГНЕС

Делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5,1 млн. лв., наложена заради изтичането на лични данни, започна днес.

Тя бе наложена от Комисията за защита на личните данни, след като данните изтекоха в резултат на хакерската атака срещу приходната агенция от 2019 г. Следващото заседание се отлага за началото на месец май, предаде БТА.

На заседанието днес съдът назначи комплексна експертиза с вещо лице, определено от ректора на ТУ София, като по възможност то трябва да бъде с допуск до класифицирана информация.

Експертизата трябва да установи дали е могло със софтуер или купувайки хардуер НАП да избегне изтичането на данни, включително и с техническо обучение на персонал, както и дали са могли да бъдат предприети мерки за предотвратяване на този нерегламентиран достъп.

Главният юрисконсулт на НАП заяви пред медиите, че проверките, извършени на институцията, са показали, че нейните служители и НАП, като администратор на лични данни, нямат вина за хакерската атака и срещу тях е извършено престъпление.

Експертизата трябва да установи още и кога и откъде е извършен пробивът на системата на НАП, спрямо коя система точно и по какъв начин е направено това.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.