Експерт: Смъртността у нас е като в региони с военни конфликти

Експерт: Смъртността у нас е като в региони с военни конфликти

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия.

В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 – 2018.

С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров за Bulgaria ON AIR.

Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност, посочи специалистът.

Според него най-големият проблем е отливът на млади хора в чужбина.

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати.

Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние“, сподели още в „България сутрин“ Бърдаров.

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи. / Bulgaria ON AIR

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.