Захарова се подигра на Запада: Ситуацията е много по-страшна за самите страни членки на НАТО

Захарова се подигра на Запада: Ситуацията е много по-страшна за самите страни членки на НАТО
Захарова иронизира теорията за подслушване в Европа.

Информацията, че датските специални служби заедно със САЩ са осъществявали подслушване на европейски политици, е само „върхът на айсберга“, самите страни от НАТО не разбират какво се случва на тяхна територия, заяви във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС, предаде news.bg.

„Мисля, че това е само върхът на айсберга, всъщност ситуацията е много по-страшна за самите страни членки на НАТО“. Захарова посочи, че страните от НАТО и ЕС умишлено се опитват да мълчат за тази история.

„Оказва се много неудобно, но истината е много по-лоша от това, което сега се появява в медиите. Мисля, че те дори не знаят какво се случва в тяхното пространство“.

Това показва доклад на датското военно разузнаване за периода от 2012 до 2014 г.

„САЩ се самоизключиха от всяка система от правни координати, те са надзорник над всички и всичко … Може би сега те са решили да хвърлят кокал на васалните си партньори, като им позволят да не се съобразяват с каквито и да е правила“, добави Захарова.

В неделя вечерта Süddeutsche Zeitung, както и разпространителите на ARD и WDR съобщиха, че датските разузнавателни служби са помогнали на Агенцията за национална сигурност на САЩ да наблюдава европейските политици през 2013 г.

Според съобщения в медиите, център, разположен близо до Копенхаген, е използван за подслушване. Скандалът с НСА започна още през 2013 г., когато седмичникът Der Spiegel публикува разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Оттогава историята придобива все повече и повече подробности – оказва се, че американското разузнаване проследява хиляди цели в Европа в продължение на много години, слуша германски граждани и дори няколко пъти се свързва с телефона на канцлера Ангела Меркел.

Както става известно, през 2014 г. ръководителят на датската служба за военно разузнаване започва тайно вътрешно разследване за използването на датско-американската разузнавателна система XKeyscore от НСА, базирана в датската разузнавателна служба на остров Амагер в пролива Øresund, предназначена за наблюдение на обекти в съседните страни на Дания. Разследването е наречено Dunhammer и е завършено през 2015 г.

Резултатите са предадени на ръководството на разузнаването. Пет години по-късно ръководството на Министерството на отбраната узнава за това, след което ръководителят му Трине Брамсен отстранява редица разузнавателни ръководители от техните постове.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.