Радев поиска проверка на инцидента в Чешнегирово

Радев поиска проверка на инцидента в Чешнегирово
Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово. Случаят е от 28 май. Тогава войници нахлули и претърсили цеха. Собственикът и работниците във фабриката искат да съдят всички отговорни за излязлото от рамки учение.

Ден по-късно министърът на отбраната се извини и определи нахлуването като „недоразумение“. Военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение, се намира точно до фабриката за нестандартно оборудване на рафинерии за олио.

Радев очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за „този инцидент“, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения, съобщават от прессекретариата му.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още той.

Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани.

Очаквам щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения за недопускането на подобни случаи в бъдеще.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.