Захарова с лично послание към генералния секретар на НАТО: Пожелавам ви здраве

Захарова с лично послание към генералния секретар на НАТО: Пожелавам ви здраве
В тон на лична основа, характерен за руската дипломация, Мария Захарова отправи послание лично към главния секретар на НАТО.

Гласът на Кремъл му пожела: „Здраве“.

Такова послание отправи наскоро и Путин към президента на САЩ Байдън.

Нормалното взаимодействие между Русия и Беларус не е включено в плановете на НАТО, смята говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че членовете на Северноатлантическия алианс са сериозно загрижени за сътрудничеството между Руската федерация и Беларус, а Алиансът е готов „при необходимост“ да защити съюзниците от всяка заплаха, която може да дойде от тези страни, предаде Фокус.

„Ето отговорът на въпроса, защо Западът толкова яростно се занимава с Беларус. Нормалното ефективно взаимодействие между двете страни не е включено в плановете на НАТО. Необходимо е непрекъснато да се намесват във вътрешните работи на едната държава, след това на другата, след това едновременно да се пречи и на двете, само за да се предотврати естественият ход на взаимноизгодната интеграция “, написа Захарова в своя канал в „Телеграм“.

Тя също така пожела на НАТО и неговия генерален секретар здраве, „което е пряко свързано с преодоляване на старите фобии и освобождаване на манията за преследване“.

Говорителят на външното министерство на Русия предложи на Алианса да насочи вниманието към вътрешния тероризъм в САЩ. „Това е нещо, на което страните членки трябва спешно да отговорят, а не на измислени заплахи“, каза тя.

Руският посланик в Беларус Евгений Лукянов заяви по-рано, че почти всички пътни карти за задълбочаване на интеграцията на двете страни са договорени и „остава само една“.

Преди известно време министър-председателят на Беларус Роман Головченко заяви, че правителствата на Беларус и Русия планират да „изгладят“ съюзни програми за задълбочаване на интеграцията не по-късно от лятото и да представят предложения за разглеждане пред държавните глави на двете страни В края на май беларуският външен министър Владимир Макей заяви, че Минск и Москва са постигнали значителен напредък в координирането на двете останали секторни пътни карти за интеграция.

Споразумението за създаване на Съюзна държава на Русия и Беларус беше подписано на 8 декември 1999 г. в Москва, през декември 2019 г., по случай 20-годишнината на документа, беше предложено да се приеме програма за задълбочаване на интеграцията. Създадена е работна група за разработване на предложения, а страните най-общо са разработили проекти за около 30 секторни пътни карти, но те все още не са одобрени.

На 28 април министър-председателят на Беларус Головченко на среща с руския си колега Михаил Мишустин в Казан заяви, че Минск е предал на Москва одобрените проекти на 26 съюзни програми (пътни карти за интеграция), още два са в процес на разработка. На 27 април посланикът на Беларус в Руската федерация Владимир Семашко изрази мнение, че подписването на пътните карти може да се проточи до септември.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.