Изолация с насилник! Бой и тормоз, а МВР не знае колко са жертвите

В последните пет години се наблюдава трайна тенденция за нарастване на случаите на домашно насилие, но се оказва, че МВР не знае с колко и дали са нараснали те по време на строгите мерки, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса.

Според психолози изолацията, скокът на безработицата, несигурността, водят до емоционално напрежение, което със сигурност ще доведе до скок на случаите на насилие вкъщи.

Още по темата

12 апр 2020 09:26

778

12 апр 2020 09:05

165

11 окт 2019 11:00

115

В България обаче липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите на домашно насилие.

Неправителствените организации, ангажирани с жертвите на тормоз в семейството, ползвали свои системи, а в МВР се събират статистически данни за извършени престъпления като убийства, изнасилвания, тежки телесни повреди, блудства, които могат да бъдат основани на пола, но не и за жертви на домашно насилие, защото това не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Това става ясно то писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Иначе от изнесената от него статистика преди време се разбра, че проблемът с домашното насилие се засилва с годините.

Жертвите, потърсили помощ и получили ограничителна заповед от съдилищата в страната, през 2015 г. са били 2 121, през 2016 г. – 2 323, през 2017 г. – 2440, през 2018 г. – 2 981, а за първите шест месеца на 2019 г. са 1 563.

Броят на издадените заповеди обаче не отговоря на броя пострадалите лица. Доста често в практиката има случаи, при които с една заповед се защитават правата на две, три или повече пострадали. Като пример Маринов посочва заповед, с която се защитават майка и шестте й деца.

А иначе през февруари, когато страната все още не беше в извънредно положение, са били издадени 272 заповеди за защита, което е с една повече в сравнение с януари.

Данните за март все още не са обобщени, като се очаква това да стане след 15 април.

В София обаче дори и през февруари е отчетен сериозен ръст на пострадалите. Тогава са били издадени 63 заповеди за защита, като през януари те са били 37.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.