Четирима леви президенти, които не са срещу Русия, бойкотират срещата „Три морета“ в София

Четирима леви президенти, които не са срещу Русия, бойкотират срещата „Три морета“ в София
Шестата среща на върха на Инициативата „Три морета“, домакин на която е президентът Румен Радев, започва своята двудневна работа на 8 юли в София.

Обаче на форума ще липсват президентите на Чехия – Милош Земан, на Хърватия – Зоран Миланович, на Австрия – Александър ван дер Белен, на Словакия – Зузана Чапутова.

Чехия и Словакия са представени дори не от премиери, а от вицепремиери. Австрия праща зам. министър – бойкот ли е това и защо?

Инициативата е на президентско ниво и обединява държавните глави на 12 страни членки на ЕС от Източна Европа. Форумът се провежда под егидата на САЩ. Американският конгрес прие декларация за „Три морета“, в която се казва, че е „противодействие на руското и китайско злонамерено влияние“. Очаква се видео приветствие да отправи американският президент Джоузеф Байдън.

Особено активни в инициативата са Полша, Румъния и Балтийските републики, a от година такава активност проявява и България, обяснява „Епицентър“.

От документите на форума става ясно, че мнозинството леви президенти в Европа знаково няма да уважат събитието.

В София ще липсват президентите на Чехия – Милош Земан, на Хърватия – Зоран Миланович, на Австрия – Александър ван дер Белен, на Словакия – Зузана Чапутова. Австрия демонстрира пренебрежение към Софийската среща и изпраща заместник-външен министър, а Чехия и Словакия са представени дори не от премиери, а от вицепремиери.

Прави впечатление, че отсъстващите президенти са от европейската левица, които не са настроени срещу Русия.

Присъстващите на Софийския форум държавни глави са основно от ястребското крило срещу Русия начело с полския президент Анджей Дуда и румънския Клаус Йоханис, които са основните говорители и двигатели на Инициативата. Полша дори внесе 750 милиона долара в общия фонд.

От балтийските републики идват президентите на Естония – Керсти Калюлайд и на Латвия – Егилс Левитс, с видео-обръщение ще участва президентът на Литва Гитанас Науседа. Това позиционира българския президент Румен Радев в една ясно очертана антируска група, с която той явно добре работи през последните години.

Естествено Русия е против поредното блоково формирование. Европейската комисия е резервирана към инициативата и я наблюдава – нейн представител в София ще бъде изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

Германия и Франция са подозрителни спрямо този проект на съюз вътре в Евросъюза.

Чрез своя президент Франк-Валтер Щайнмайер Германия ще следи отблизо форума в София, защото се изгражда в рамките на Европейския съюз, но Федералната република отказва да участва с пари с аргумента, че Берлин дава достатъчно поне на 5-6 големи инициатива на ЕС.

На форума ясно личи идеологическото разделение между отделните страни членки по отношение на ляво-дясно, консервативно-либерално. Лявото и консервативното са скептични срещу формата, докато дясно-либералното го форсира.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.