Икономистът Красен Станчев смята, че България може да фалира през 2022 г.

Икономистът Красен Станчев смята, че България може да фалира през 2022 г.
След многото коментари по темата за бюджета догодина днес, по темата се изказа и Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, цитиран от Радио „Фокус“:

„През 2022 година България може да фалира. Приходите са по-малко от разходите планирано, въпросът е, че сега разходите се увеличават, но няма никакви нови приходи.

Така ще бъде и догодина. Дори се случва и нещо по-важно – това е, че философията на публичните финанси, която беше прилагана от средата на 1997 година, от началото на 98, в продължение на 22-23 години, изведнъж се променя тази година.

Това е големият проблем. Всъщност ако се каже с малко по-други думи – предвижданите дефицити за тази и за следващата година вероятно няма да могат да бъдат финансирани с приходи от бюджета или пък с външни субсидии.

Следователно ще се наложи догодина да се променят данъците, което пак не означава, че ще има достатъчно приходи“, обясни той.

Според Красен Станчев финансовата стабилност на България приключва. Независимо какво има в правителствената програма, въпросът е, че се прави в последната половин година преди изборите, добави икономистът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.