Китайски учен задържан в Лос Анджелис за шпионаж

Китайски учен задържан в Лос Анджелис за шпионаж

Снимка: архив, БГНЕС

Китайски учен, заподозрян в шпионаж, е задържан в Лос Анджелис тази седмица, докато се опитвал да напусне САЩ, предаде АФП.

Син Ван е арестуван на 7 юни, докато се готвел да се качи на самолет за Тянцзин, Китай, съобщиха прокуратурата в Сан Франциско и ФБР.

Властите уточниха, че Ван е влязъл в САЩ през март 2019 г., представяйки се за медик-изследовател, които иска да направи проучване в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Всъщност, заявяват официални лица, той признал при разпит на летището, че е офицер от китайската армия и е нает от военна университетска лаборатория.

Ван заявил още, че е инструктиран от началниците си в Китай да наблюдава оборудването на лаборатория в Калифорнийския университет и след това да докладва как да бъде пресъздадено в родината му, предаде БНР. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.