Кремъл: Отхвърляме наложения таван на руския петрол, обмисляме ответни мерки

Кремъл: Отхвърляме наложения таван на руския петрол, обмисляме ответни мерки
Властите ще съобщят за решенията, въз основа на резултатите от анализа, който се прави в момента

Москва няма да приеме таван на цената на руския петрол, властите ще съобщят за решенията, въз основа на резултатите от анализа, който се прави в момента, каза пред репортери президентският говорител Дмитрий Песков.

„Сега анализираме. Направена е известна подготовка за такъв таван. Ние няма да приемем този таван, а как ще бъде организирана работата, ще съобщим след анализа, който бързо ще бъде направен“, цитиран е говорителят на Кремъл в руските медии.

В петък страните от ЕС се договориха за регулируем таван на цените на руския петрол, доставян по море, от 60 долара за барел, днес предстои решението да бъде одобрено от Съвета на ЕС. Подобни мерки обявиха страните от Г-7 и Австралия.

Русия няма да доставя петрол и газ в страните, които въведат таван на цените на енергийните ресурси, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитирайки позицията по този въпрос на президента Владимир Путин.
Попитан дали Русия е готова да промени позицията си, ако максималната стойност на така наречения таван се окаже близка или по-висока от пазарната цена на петрола, Песков отговори: „Всичко това подлежи на задълбочен анализ. Работата е там, че европейците водят някакви обсъждания по този таван с неясни подробности и се назовават трудно обясними цифри. Създава се усещането, че просто искат да приемат решение заради самото решение“.

Песков добави, че засега е трудно да се прогнозира как евентуалното въвеждане на таван на цените ще повлияе на енергийния пазар.

Енергийни експерти като Фук-Вин Нгуен от мозъчния тръст Институт Делорс изчисляват, че Русия е спечелила 67 млрд. евро (71 млрд. долара) от продажбата на нефт на клиенти от ЕС след нахлуването си в Украйна през февруари.

Само тази сума е по-голяма от руския бюджет за отбрана от 60 млрд. евро от преди войната и е по-малка от финансовата и военната помощ, похарчена от държавите от ЕС в подкрепа на прозападното правителство в Киев.

От понеделник, 5 декември, на танкерите вече няма да бъде разрешено да внасят руски суров петрол в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на санкциите чрез продажба извън ЕС.

Китай и Индия, например, все още ще могат да внасят руски петрол, но съгласно предложения план на европейските застрахователи ще бъде забранено да покриват разходи на танкери, които превозват нефт, търгуван на цени над 60 долара.

Съгласно европейския план, който ще бъде съгласуван със САЩ, Г-7 и други западни съюзници, ако пазарната цена на руския нефт падне под 60 долара, тогава таванът ще бъде намаляван, докато не стане с 5% по-нисък от пазарния.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.