Ще дойде ден, в който ще кажат, че Джордж Вашингтон е робовладелец

Продължават вандалските прояви срещу паметници в целия свят. Смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд в САЩ предизвика серия от протести и размирици и отвори дебата за паметниците на личности, които са определяни за колонизатори и расисти. Какви са рисковете от пренаписването на миналото? 

“Следя внимателно мотивите на хората, които смятат, че имат право тези паметници да бъдат премахнати. В САЩ това може да стигне до бащите основатели, до първия президент на САЩ, защото той е робовладелец. Когато отиваш да сваляш статуите на хора от Конфедерацията, които са имали роби, стигаш и до другите, имали роби”, коментира журналистът Георги Милков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По неговите думи Джордж Вашингтон не е освободил робите си, дори след смъртта си.

“Ще дойде ден, в който някой ще каже, че Джордж Вашингтон е робовладелец. Стигна се до абсурди. Това, което се случва в Щатите, се отрази на Европа. В Мартиника беше свалена статуята на Виктор Шoлшер, който е направил най-много за свалянето на робството във Франция и нейните задморски територии. Той е завещал и цялото си богатство на този остров”, каза Георги Милков.

Той смята, че нямаме представа как ще изглеждат градовете на бъдещето. 

“Тези три месеца, в които целият свят живя затворен, в несигурност и страх за бъдещето, се отразиха на това, което наблюдаваме в момента. По улиците на САЩ полицейската бруталност не се появява за първи път. Голяма част от обяснението се дължи на този капсулиран страх, който избухна”, допълни журналистът.

Той добави, че най-доброто нещо, което може да се направи с историята, е тя да се знае, за да може да се върви напред. 

“Мултикултурализмът и феминизмът се сблъскват челно като два бързи влака в Сиатъл. В България също имаме своите демони. Това е дебат, който всяко общество води със своята собствена мъдрост. Това, което се вижда по улиците на САЩ, е по-скоро емоция, от която някой се възползва”, коментира още Милков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.